Människor på Sicilien

Hemma i byn igen efter fyra sköna dagar på Sicilien och tar över bloggen från min vikarie skönt med lite semester. Att komma från norra Italien till Sicilien är nästan som att komma till ett annat land. Mycket är lika naturligtvis men det finns stora skillnader. För att förstå en plats måste man förstå dess historia så vi börjar där.

Norra och södra Italien har bara 150 års fortfarande kontroversiell gemensam historia om man räknar bort Romartiden 150 år före till 500 år efter kristus.

Skolklass som äter lunch vid Mozia

Det är folk med helt olika gener och historia som lever på Sicilien och i Veneto/ Trentino där jag bor. Till Sicilien har det kommit folk från bland annat Grekland Persien Nordafrika Spanien och under en period några blåögda Vikingar, Normandi, som kom från Skandinavien via Normandie i nuvarande Frankrike. Kungarna på Sicilien på den tiden hade konstiga namn som Robert ! och Roger ! De grekiska afrikanska och arabiska influenserna är starka.

Till Veneto har folk kommit i huvudsak från norr. Etruskerna levde här innan romartiden och Langobarder och andra folk har kommit hit med influenser från områdena norr om alperna. Influenserna från Venedig Langobarder Germanska riken och Frankerriket är starka här.

Hela Italienska halvön och Sicilien är en mosaik av folkslag som kommit assimilerats men lämnat bidrag till den kultur och de sedvänjor som är Italiens idag.

Man på balkongen i Trapani

När Italien enades med vapenmakt 1861 av Garibaldi och hans ungefär 1000 soldater hade Norra Italien lite gemensamt med Sicilien och i det nya parlamentet höll Premiärministern ett tal där han sa ungefär; nu har vi skapat Italien, nu måste vi göra Italienare också ! Det jobbet pågår fortfarande idag och som tur är går det inte fort för folken här är konservativa när det gäller att ändra sin kultur. Det är en av anledningarna till att Italien är så spännande.

De flesta Sicilienare ville nog inte höra till Italien de ville skapa ett eget oberoende land något de inte upplevt sedan den normandiska perioden 700 år tidigare. Sedan dess hade Sicilien styrts av kungar som bodde i andra länder än på ön några besökte den aldrig och få förstod eller intresserade sig för vad Sicilien var för ö och vad Sicilienarna ville och behövde.

Lokal fiskmarknad i Traapani

Efter bara några dagar som turist märker man skillnader, i norr har historien skapat ett spirituellt klimat med konst och vetenskap och självstyre folk här skämtar diskuterar man hör skratt och glam på gator och torg.

På Sicilien är folk reserverade allvarsamma, gör det de skall snabbt och effektivt men utan skämt och utan synlig glädje. Idag är Sicilien ett modernt samhälle baserat på jordbruk och turism men mer än 2000 års historia har skapat skillnader som fortfarande märks.

Det är först under de senaste hundra åren som bönderna har brukat sin egen jord historiskt har de varit lantarbetare åt stora jordägare i städerna och i Spanien eller Napoli. När pöbeln i Rom ropade efter bröd eller när de Romerska arméerna skulle ut på fälttåg var det lantarbetarna på Sicilien som förväntades leverera.

Herde vaktar sina får utanför Selinute

Städerna däremot speciellt Palermo och Siracusa där jordägarna bodde hade ett rikt utbud av kultur och kontakter med andra länder. Det finns många fantastiska byggnader och kyrkor med Grekiska Arabiska och Normandiska influenser. Sicilien ligger mitt i Medelhavet och har alltid haft en livlig handel ända sedan Kartago etablerade de första handelsplatserna långt före Kristus.

Man på gatan i Mazara

Klimatet är torrt och varmt det regnar egentligen bara på vintern himlen år alltid blå och det blåser ofta lite från havet. Mitt i sommaren är det hett men inte den fuktiga hetta man möter på Poslätten och utan den söta industridoftande smoggen.

Trafiken är inte besvärlig men marginalerna lite mindre och gatorna i städerna och byarna är smala med många parkerade bilar så det blir trångt ibland.

Han såld hemgjorda karameller

Det är lätt att trivas på Sicilien som turist, klimatet är milt på vintern och solen lyser alltid på sommaren. Det finns många stränder mycket intressant historia från Greker Kartagener Normandi och Araber att titta på om det inte är för hett. Maten är fantastisk gjord på solmogna råvaror från ön ofta med mustiga smaker.

Grönsaksmarknad i Alcamo

Fisk och skaldjur naturligtvis på en ö mitt i Medelhavet. Det finns många ställen att övernatta både enkla och med den lyx du vill ha. Priserna är ungefär som i norra Italien, de kunde kanske vara lite lägre men det finns en stat i staten här som vill vara med och dela på kakan och det får alla vara med och betala för.

En skolklass håller lektion i skuggan av ett träd i Nationalparken utanför Trapetto

Men som turist märker man inget av det och man känner sig trygg och får bra service om än lite reserverad och med lite distans.

Sitter på balkongen och skriver men nu skall jag titta på Giro di Italia en stund de kör en tuff etapp bara 10 mil norrut från här idag. Favoriten här är naturligtvis Damiano Cunego som kör för  Lampre stallet om ni hänger med, cykel är stort här, han är Cimbro som folket i byn och kommer från en grannby som heter Cerro Veronese.

 

This entry was posted in Italien, Sicilia and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Människor på Sicilien

  1. dorrit says:

    mycket intressant

Leave a Reply