Scuola Elementare

Har stannat nere i Verona hela veckan det har varit kallt blåsigt och regnigt några dagar men nu är vintervädret tillbaka. Idag med lite sol och tolv tretton grader och läge för en lite längre promenad kanske till Montorio.

spri fiori gialli spri blu

De första blommorna i vägkanten har tittat fram nu, gräset växer året runt och på vinodlingarna är det full aktivitet så här års.

spri kol

Många grönsaker står fortfarande kvar i trädgårdar och på åkrarna de mår bättre av att vänta där på att de behövs på tallrikarna. Det blir aldrig tjäle och många grönsaker klarar några frostnätter och till och med några centimeter snö en natt om solen kommer upp nästa dag.

spri vin

Varje ranka skall beskäras på rätt sätt knytas upp på rätt sätt och alla störar och linor måste ses över lasten blir tung när druvorna mognar. Det finns många sätt att beskära och många uppbindningar och tillhör vingården en DOC så är det reglerat i reglerna exakt hur han skall göra.

spri spri

Satte mig i solskenet på torget i Montorio med årets första Spritz för jag såg att skolan precis skulle sluta och alla barn var på väg ut det vill jag inte missa det är alltid ett litet skådespel. Scuola Elementare är årskurs ett till fem och här innebär det att alla barn lämnas och hämtas av någon i släkten ofta farfar eller morfar men också föräldrar sior eller äldre syskon.

spri nonno

Här är Nonno på väg hem med barnbarn på skotern. Alla klasser börjar och slutar exakt samtidigt så det är många som skall ut och många som står och väntar. Polisen eller något vaktbolag dyker också upp och stänger av några gator och ställer sig mitt på eventuella övergångsställen. Trafiken leds om till andra gator.

spri polizia

Polisinnan (poliziotta) hoppar upp på polisscotern igen efter att jobbet är klart efter ungefär en halvtimme men hon är tillbaka i morgon igen. Massor av folk bilar skotrar och många har med sig ett äpple en glass eller en smörgås för man blir hungrig efter en lång skoldag.

spri scola

Detta skådespel upprepas varje dag utanför varje skola i Italien. Jag vet faktiskt inte hur det ser ut när en skola i Sverige slutar nuförtiden men jag har inte sett något liknande.

Den där Sprizen var jag värd tycker jag själv och ni får ursäkta att jag struntar i vad ni tycker.

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

One Response to Scuola Elementare

  1. Gert-Ove Jehander says:

    Härligt med vårbilder från Italien. Inte riktigt vår här i Luleå ännu, men bara minus 6 grader i morse . Har promeerat flera gånger in till jobbet. Klart underskattat som motion, jag är nere under vad jag vägde för 30 år sen!

Leave a Reply