Söndagslunch på Osteria

Söndag och vår då är det dags att ta en cykeltur till Mambrotta.

De allra bästa matställena i Italien enligt min mening är Agriturismo och Osterior i små byar på landet dit turisterna inte hittat. På sådana ställen får man genuin vällagad lokal mat till högst rimliga priser. I Mambrotta ligger en sådan Osteria. Det är inte svårt att hitta sådana ställen de finns i var och varannan by jag har en i min by också.

mam mam

Byn som har kanske 500 innevånare är mest känd för att man odlar Sparris och Äpplen på åkrarna runt omkring.

mam mele

Det finns två Agriturismo och en Osteria.

En genuin Osteria är ett familjeföretag som går i arv i släkten och ibland funnits i hundratals år. Ofta sköter pappa och sönerna servisen och mamma och döttrarna köket men det kan vara tvärt om också och även kusiner och sior kan dyka upp alla som valt att föra familjetraditionen vidare. De är ofta enkla med rustik lite sliten inredning men maten är på toppnivå. I Mambrotta ser Osterian ut som en lite sliten bar när man kommer in men med en dörr till vänster som leder till matsalen.

Det finns Osterior i centrala Rom och stora städer också men de är ofta omvandlade till moderna turistrestauranger med justerade priser.

mam sala

Lunch i Italien börjar kl 13.00 men ibland kan man slinka in halv ett och beställa en aperitivo och vänta på att köket kommer igång men då är man först på plats som vi var denna gång. På en genuin Osteria finns normalt ingen meny utan man får dagens rätter upprabblade i snabb takt vid bordet. Fyra rätter av varje sort brukar vara vanligt alltså fyra Antipasto (förrätter) fyra Primi (pasta eller risotto) fyra Secondi (kött eller fisk) och några hembakade tårtor och glass till efterrätt brukar vara vanligt.

man osteria

Några tips om ni hamnar på en sån här Osteria:

Man behöver inte bry sig i vad maten kostar ofta är priset för alla pastarätter samma 40-60 kr ungefär och kött och fisk kostar 50-80 kr någon tjock biff kan kosta lite mer men inte över hundra kronor. Ibland finns en meny “Fisso” alltså fast pris meny och den är alltid ett bra val och enkel att beställa.

Det första man måste bestämma sig för är vilka rätter man vill ha alla fyra blir mycket de flesta väljer två eller tre t ex en pasta en kötträtt och efterrätt det gjorde vi denna söndag. Potatis sallad eller grönsaker beställer man separat om man vill ha det det ingår aldrig i kött eller fisk rätterna.

Pasta är hemmagjord på en Osteria de springer inte och köper Barilla i kartonger. De flesta råvarorna kommer från trakten och många rätter är lokala.

Det bästa är att fråga vad de rekommenderar då får man det allra bästa. Beställ en pasta rätt och en kötträtt och låt köket välja så får ni det bästa de kan laga till den mat de är mest stolta över.

Vatten beställer man alltid och vin beställer man i karaff. Det stora glaset är till vatten och det lilla till vin. En lunch tar en och en halv till två timmar ungefär.

Riven ost och olivolja finns alltid på bordet men inte salt och peppar, maten kryddas till rätt nivå redan i köket. Gör inte misstaget att be om salt och peppar då får ni inte känna hur maten skall smaka.

Bröd och grissini ingår i serveringsavgiften för ofta 10-15 kr.

Denna söndag fick vi tre rätter och lite tillbehör (contorni):

– hemlagad pasta med sparris och ost (typiskt för Mambrotta)

– rostbiff i tunna rosa skivor

– ungsstekt potatis och kokta grönsaker

– en efterrätt “torta della nonna” (mormors tårta)

– vin vatten bröd och grissini

allt för 18 euro per person ungefär 150 kr per person !

Har ni vägarna förbi Mambrotta eller någon annan liten by så missa inte tillfället att ta en lunch eller middag på Osterian.

mam molino

 

This entry was posted in Italien, Mat och dryck and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply