Grotte di Catullo

Grotte di Catullo är inga grottor som man skulle kunna förledas att tro utan ruinerna av en magnifik romersk villa som byggdes under det första århundradet efter kristus och beboddes under nästan 500 år. Ingen vet säkert men troligtvis byggdes villan av en senator i Rom kanske bördig från Verona.

sir2

Villan ligger längst ut på den udde i södra Gardasjön som byn Sirmione ligger på. Sirmione har varit turistmål i långt över 2000 år. Rika Verona romare kom hit kanske köpte ett hus för klimatet är mildare både sommar och vinter än i Verona trots att det bara är några mil emellan. Semester var självklart att investera i även på den tiden och hade man råd skaffade man sig en sommarstuga där vädret var bra och utsikten bedårande precis som idag.

sir3

Den här villan är väl kanske inte en vanlig sommarstuga med dagens mått mätt och inget återstår av den gamla villan utom grunderna och några väggar och pelare bilden är en rekonstruktion. Namnet “Grotte di Catullo” fick den på 1500-talet när lokalbefolkningen besökte ruinerna, villan hade rasat men de långa pelargångarna under mark gick fortfarande att se och som såg ut som långa grottor 1000 år efter att den övergivits.

sir4

Catullo var en romersk poet född i en rik familj i Verona men levde den senare delen av sitt 33 år långa liv i Rom. Han hade en villa i Sirmione men inte denna hans var säkert mindre den här byggdes efter hans död. Men det hade inte folk i Sirmione på 1500-talet koll på varken att ruinerna var en villa eller att Catullo besökte Sirmione innan villan byggdes.

sir5

Det är svårt att få överblick för villan var stor 170×100 meter i tre våningar med en park i mitten, som ett jättestort Atrium i en typisk  romersk villa och ett stort omgivande område med olivträd och valnöt.

sir8

På några ställen kan man fortfarande ana hur storslagen villan var men alla väggmålningar och golv är förlorade, man får åka till Pompei för att skaffa sig en uppfattning om hur de förmodligen såg ut.

sir6

Några rester finns på museet intill villan och där finns också många föremål som hittades vid utgrävningarna. December är en bra årstid att besöka Grotte di Catullo tio plusgrader  solsken och väldigt få turister som står i vägen överallt jag såg sju personer totalt på hela förmiddagen. Personalen på museet har hur mycket tid som helst att visa samlingarna och förklara sånt som inte syns så besöket blir som en privat guidetur.

Värt ett besök om man är historieintresserad och är i närheten av Gardasjön. Fyra euro och minst 2 timmar gärna fyra behöver man betala för besöket.

sir9

Utsikten från en av de gamla pelargångarna är magnifik.

sir7

This entry was posted in Italien, Lago di Garda. Bookmark the permalink.

One Response to Grotte di Catullo

  1. Håkan pettersson says:

    Hej Leif!
    Fina bilder, och ett bra tips inför kommande sommar.
    Håkan

Leave a Reply