Veronas historia före Rom

Verona där stadens centrum ligger idag i en flodkrök vid Adige började byggas några hundra år före år noll i samarbete med eller kanske på order av romarna när man lärde sig bemästra översvämningarna som floden hade varje år.

03052014-IMG_2209

Castel Veccio med bro

Innan dess låg bosättningarna uppe på kullen San Pietro där idag Castel San Pietro ligger byggt av Österrikarna mellan 1852 och 1858. Men det är bara den senaste i en lång rad befästningar som byggts på kullen. Kullen ligger fortfarande i staden men numera i norra utkanten eftersom staden växt söderut.

03052014-IMG_2159

Innan Romarna nådde Verona beboddes dessa trakter av många olika folkslag. De första spåren är av Neandeltalare från 400.000 år sedan. De kom för att tillverka verktyg eftersom området från Verona upp till Lessinia är rikt på bra flintsten. Sedan dess och in i bronsåldern har många jägare samlare och boskapsnomader passerat här för att tillverka sina verktyg och ta med flinta för eget bruk eller handel.

03052014-IMG_2161

Gatuplanet under Romartiden

Fasta bosättningar finns det spår av på kullen San Pietro från slutet av det fjärde årtusendet före år noll alltså för mer än 5000 år sedan. Troligen kom dessa första bofasta eller kanske halvnomader från södra eller centrala Frankrike. Det finns rester av husgrunder och spår efter en bosättning som byggts om och utökats under årtusenden.

03052014-IMG_2163

Porta Leona från Romartiden

När de första kontakterna med Romarna tas ca 400 år förre noll bebos området av Eugani, Reti, Paleoveneti, Etruski och Galli Cenomani enligt den Romerske historikern Polybios.

– Eugani vet man inte mycket om varken ursprung eller levnadssätt . De trängdes dock upp i alpdalarna tillsammans med Reti av Venetierna när dessa expanderade.

– Paleoveneti eller Venetier är bättre dokumenterade och var mycket framgångsrika. Många tror  att de kom österifrån och kanske är släkt med Illyrerna. Dom har gett regionen sitt nuvarande namn Veneto.

03052014-IMG_2203

Santa Eufemia

– Etruskerna har en känd historia mycket på grund av de arkiologiska utgrävningarna i Toscana och på andra håll. Man vet inte var de kom ifrån kanske hörde de till de som först bebodde sitt område och utvecklade en egen kultur. Rom var en Etruskisk by innan kungatiden och expansionen men Etruskerna besegrades av Romarna och assimilerades troligen ganska snabbt.

03052014-IMG_2175

Fresk i San Giorgetto

– Galli Cenomani var Galler enligt Romarna alltså Celter och härstammade från centrala Frankrike, kanske ättlingar till de allra första nybyggarna i Verona.

– Reti hade sina kärnområden längre upp i Alperna när Romarna kom upp till Verona.

03052014-IMG_2177

Veronas väg in i Romarriket blev enkel eftersom man allierade sig med Romarna redan 283 före år noll och hade haft täta kontakter i över hundra år. År 225 upprättade Romarna en liten garnison uppe på San Pietro invid den dåvarande staden som nu beboddes av Galli Cenomani och Venetier. Någon tid efter påbörjades troligen utbyggnaden av staden nedanför kullen och på andra sidan Adige det som vi idag kallar Centro Storico i Verona.

03052014-IMG_2229

Verona fick snabbt stor betydelse för Romarrikets handel och försvar, fyra vägar passerar staden och den ligger i dalen som leder upp i alperna till Brenner passet och norra Europa, via Claudia Augusta (från Modena till Germania), via Gallica (från Torino till Aquileia),  via Postumia (från Genova till Aquileia), Victum Veronensium (från Verona till Ostiglia).

Så småningom kommer laster av bärnsten från Östersjön att passera här på väg söderut.

Bilderna tog jag idag på promenad.

03052014-IMG_2233

Arena di Verona

Mina källor är Wikipedia.it

This entry was posted in Historia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply