Ponte Veja

För mer än 50.000 år sedan var detta en plats där ingen homo sapiens sapiens ännu satt sin fot, det var land där Neanderthal människor härskade. Hit kom de för att bryta den flinta de behövde för att tillverka verktyg för att skära skrapa och hugga ner träd.

Trakten är full av flinta vatten och grottor att övernatta i, men då var klimatet betydligt tuffare än nu vi var då mitt i den senaste istiden. De moderna människor som vandrade ut ur Afrika vid samma tidpunkt vände österut och söderut mot Indien och Neandertalarna fick ha sitt europeiska rike för sig själva ett tag till.

ponte veja 2

Trakten här vittnar ännu om hur rik den var på flintsten då och går man ännu på stigar byggda av flinta och med naturliga grottor att gömma sig i och gott om vattendrag. Det finns många utgrävningar av grottor som berättar om ett område man sökte sig till för att tillverka redskap.

PV3

Många tusen år senare besökte Dante Alighieri denna plats och det finns avtryck av besöket i hans skrifter. Dante kanske inte är någon av historiens mest kända personerna i Sverige men i Italien är han en viktig del av historien. Han var en man som påverkade historien och språket på den italiska halvön.

PV2

När han föddes i Firenze  år 1265 fanns det många språk här och när han gick bort var de inte färre men han startade en utveckling som skulle leda till att Italienska blev det språk som alla infödda kan i Italien idag. Denna utveckling är inte riktigt fullbordad ännu för i många hörn av Italien är någon av de många dialetto som använts i tusentals år ännu vardagsspråket hemma.

PV 1

Idag är Ponte Veja en märkligt naturligt formad stenbro med en liten fors i mitten som man måste titta på en bra stund innan man inser att den har format denna enorma stenbro. Forsen är inte större än att man tar sig över med ett stort steg. Idag är Ponte Veja en plats man åker till en helgdag med vackert väder för en promenad och en god lunch på Trattorian som ligger precis intill.

torr

Fortfarande finns eken utanför Trattorian kvar den som fanns här när Dante besökte platsen för sjuhundra år sedan och fortfarande får man en utsökt lunch här om man besöker trattorian vid lunchtid.

cast

Vill man hitta flintasten går man stigen som börjar när man lämnar parkeringen och siktar mellan trattorian och den asfalterade vägen uppåt, stigen som leder ner till bäcken som byggt bron och fortsätter några hundra meter över ängarna och in i skogen där går man på flinta var man än sätter fötterna precis som Neanderthalarna gjorde !

dante

This entry was posted in Italien, Lessinia, Verona. Bookmark the permalink.

One Response to Ponte Veja

  1. Anders says:

    Lika intressant som vanligt och bra bilder.Jag måste nog ta en sväng i området vid nästa resa.

Leave a Reply