“meningen med livet”

Eftersom jag bor i Italien men har familj släkt och många vänner i Sverige blir det några resor per år för att hälsa på i min andra värld, och eftersom jag är pensionär har jag inte bråttom utan har tid att resa långsamt. Innan jag flyttade hit men ändå reste ofta hoppade jag alltid på flyget och var framme på några timmar tiden räckte inte till på något annat men nu när tiden inte styr mitt liv längre reser jag hellre på marken.

galapagos 4

Inte för att det kostar mindre tvärt om en flygresa blir mycket billigare men att resa på marken om man har tid innebär att man upplever avstånd och att man ser vilka trakter man passerar och hur långt man reser och man får tid att reflektera över livet eller något ämne man själv väljer ut. Snart skall jag göra den tredagarsresa som skiljer mina båda världar åt igen för att träffa mitt tredje barnbarn och träffa andra släktingar och vänner.

galapagos 2

Åtta  dagar i en liten skåpbil som jag reser i lever i och sover i tills jag är framme och tillbaka. Hur fördriver man tiden under sådana resor undrar ni som är vana att tänka på effektivitet och vana vid att spara tid är viktigt för att,,, ja vad ?

galapagos 5

För mig är detta tid att reflektera över vad livet ger och innebär och vad jag skall göra härnäst och att lösa något världsproblem. Senaste resan i höstas bestämde jag mig för att lösa frågeställningen med “vad är meningen med livet”. Hopplös uppgift kanske men när idéen dök upp i höjd med Rovereto och jag hade trettio timmar kvar att lösa uppgiften var det ändå värt ett försök.

galapagos 8

Men för att kunna lösa “meningen med livet” måste man definiera vad “livet” är och vad “mening” är. Jag ägnade en stund åt att försöka förstå vad dessa båda begrepp innebär relaterat till frågeställningen “meningen med livet” medan jag njöt av utsikten av de snöklädda bergen på båda sidor av val Adige.

galapagos 1

Efter några mil upp mot Bolzano kom jag fram till att min lösning av “meningen med livet” får bygga på en definition av “mening” som innebär att mening betyder någon form av utveckling eller framsteg, att något förs framåt oavsett om det bedöms som bra eller dåligt av andra och att “livet” kan ses i två tidsperspektiv. Ett perspektiv är ett människoliv det andra är universums tidsperspektiv.

galapagos 3

Så vad är då meningen med livet med dessa gränslinjer, efter ytterligare tjugofem timmar av funderande på långsam resa norrut genom Österrike och Tyskland kom jag fram till att i det korta perspektivet som ett människoliv utgör finns det ingen mening med livet. En enskild människas liv innebär ingen utveckling eller framsteg i sig, livet börjar och slutar bara helt enkelt. Vill vi uppleva någon mening  i livet får vi skapa den själva.

galapagos 6

Men våra liv har en mening i det långa perspektivet genom att vi på lång sikt med våra liv utvecklar livsformer i universum mot högre livsformer från forntidens encelliga organismer till bakterier mot allt intelligentare liv i framtiden som så småningom skall befolka jorden. Om det nu är så att mer intelligens är framgångsfaktorn framför alla andra, är det inte det kommer andra livsformer med andra viktigare framgångsfaktorer att segra och då blir vi ett snedskott på utvecklingsträdet.

galapagos 7

Så om detta är sant hänger allt på vilken mening vad vi själva kan skapa i våra liv och vilken mening vi vill ha i livet. Några högre makter kan inte ändra på det, våra förutsättningar och egna val styr våra liv och i det korta perspektivet har vi våra egna liv i våra egna händer, ta vara på det.

galapagos 9

I det långa perspektivet kan vi inte påverka utvecklingen den styrs av fysikaliska lagar om kaos slump och naturligt urval vi kan inte påverka denna utveckling mot nya livsformer på något sätt än att vi alla tillsammans ser till att intelligens är den viktigaste faktorn för utveckling och framsteg och att inte girighet och egensinne får styra utvecklingen.

galapagos 10

Livet i universum kommer att alltid hitta nya sätt att utvecklas i den miljö som vid varje tidpunkt står till förfogande för livet att utvecklas i oavsett vad vi gör eller tror att vi behöver göra.

galapagos 12

Behöver ni lösning på något annat världsproblem så säg till för snart är det dags för en resa till men jag tar bara hand om problem som tar max trettio timmar att lösa !

galapagos 11

Bilderna tog jag på en resa till Galapagos, tyckte de passade till ämnet !

This entry was posted in Blandat, Mina egna favoriter. Bookmark the permalink.

4 Responses to “meningen med livet”

  1. kurrbert says:

    Vilket fantastiskt inlägg! Tack för att du delar med dig av dina tankar om livets mening… underbara bilder dessutom!

  2. Sören Uppman says:

    Fantastiska bilder och vilket effektivt samtal Du hade med dig själv, på så kort tid kom du fram till en massa intressanta slutsatser. Det var ju effektivt. Hör av dig om Du är i Uppsala, vore kul att ta en fika.

  3. anders Borg says:

    Du är ju inte bara en duktig fotograf,du är ju dessutom en stor tänkare.Roligt och tänkvärt.
    Anders

Leave a Reply