ettusentrehundratrettioen lördagar i rad

Är man inte väl förberedd kan pensioneringen bli en besvärlig omställning. Har man inga intressen att lägga tid och energi på som tar över efter rutinerna med jobb och daglig kalender, något man längtar efter att göra, så kan dagarna bli tråkiga och enahanda.

sab2

Jag har pratat med många nyblivna pensionärer de senaste åren och förstått att det finns många olika sätt att kliva över från jobb till lediga dagar och att sättet att göra det på får stor betydelse för hur man trivs med sitt nya liv.

sab12

För det är ett helt nytt liv med ständig semester men också ett eget ansvar att ta hand om sin tid på ett sätt som man trivs med. Det är absolut inget man skall slarva med eller lämna åt slumpen.

sab3

Livet på jobbet styrs av företagets mål nedbrutet på medarbetarnivå och täta uppföljningar. Beroende på hur stor frihet man har på jobbet kan man omsätta dessa mål i aktiviteter i en kalender som styr vad man gör och när. En stor trygghet om man som de flesta vill känna sig nyttig och ha lite koll på vad som skall hända den närmaste tiden.

sab10

När man åkt hem från sista dagen på jobbet blir lätt de första månaderna som en förlängd semester och en skön period men när den perioden tar slut så behöver man bestämma hur det nya livet skall se ut annars är det lätt att bli rastlös. I mitt fall blev det enkelt eftersom jag flyttade till Italien första lediga dagen och hade en massa saker att ordna så jag levde med kalendern ungefär ett halvår till.

sab11

Men så kom en dag på hösten när regnet vräkte ner och det stod något i kalendern som jag planerat att göra när jag sa till mig själv, nej idag tar jag ledigt.

sab4

Efter det kom en period med fler och fler lediga dagar men också lite stress ibland över att vakna en vardagsmorgon utan att rusa iväg till ett jobb och invanda rutiner. Nu bestämde jag mig för att alla dagar får bli lördagar med de sköna känslan lördagar alltid ger med fria aktiviteter och en söndag som följer efter.

sab9 (1)

Så här långt har det blivit 1331 lördagar med samma känsla som lördagarna alltid haft.

sab9

Ett knappt år tog det mig att komma in i en rytm jag trivs med. Lite planerade aktiviteter men många dagar där vädret och lusten får styra vad som skall hända.

sab13

Bilderna tog jag idag och i går runt Dalkarlskärret och Vreta udd.

This entry was posted in Blandat, Mina egna favoriter. Bookmark the permalink.

2 Responses to ettusentrehundratrettioen lördagar i rad

  1. kloka reflexioner…jag befinner mig i Rom sen 3 veckor…semester i förskott,men jag längtar till pensionen…om 2 år…

  2. Clabbe says:

    OK, tack för varningen… för nu är det snart dags…

Leave a Reply