Castello di Avio

Castello di Avio ligger en bit upp på sluttningarna mot Montebaldo strax ovanför byn Sabbionara i dalgången som leder upp till Brennero.

avio 1

Den här första delen av dalen från Verona upp till Brennero kallas Vallagarina efter Trento  ungefär byter den namn till Val Adige. En av huvudlederna mellan Medelhavet och Nordeuropa, idag under medeltid Romartid och tidigare. Det finns spår i dalen efter Neandertalare, via Claudia Augusta stod klar 15 år före noll och Borgen vittnar om hur viktig leden var under Medeltid.

avio 5

Idag kan man förutom Adige skymta motorvägen järnvägen och en “strada normale” på var sida om floden. Här är druvor den vanligaste grödan längre upp tar äpplen över.

avio 6

Borgen nämns första gången i de bevarade skriftliga källorna år 1053 och donerades så sent som 1977 till FAI av Emanuela Castelbarco. Släkten Castelbarco hade ägt borgen från 1600-talet och även från 1200-talet till 1411. Dessemellan ägdes borgen av andra släkter.

avio 8

Nuvarande ägaren FAI är en idell organisation som förvaltar historiska och konstnärliga platser i Italien de fått i donation. Målet är att restaurera och göra platserna tillgängliga för allmänheten.

avio 4

Borgen byggdes till under medeltiden och minst tre olika konstnärer har bidragit med freskerna som har tvättats och restaurerats och som kan ses på olika platser även i tornen.

avio 10

Borgen är i stort sett intakt och man kan röra sig ganska fritt och få en viss förstående för hur livet i en Medeltida borg kan ha varit trots att det saknas möbler och inredning. Men det är lätt att se borgens strategiska läge en bit upp på berget mittför ett gammalt vadställe nedanför byn Sabbionara.

avio 9

Detta är kanske inget ställe man åker långt för att titta på om man inte är specialintresserad av medeltida borgar förstås. Men är man på väg norr eller söderut i Val Adige och behöver en paus eller inte har bråttom är det ett perfekt ställe att stanna till på.

avio 2

Känner man sig spänstig ställer man bilen nere på torget i Sabbionata och tar promenadvägen upp. Känner man sig lat tar man bilen och följer skyltarna upp till parkeringen utanför murarna. Känner man sig hungrig finns en bra lunchrestaurang “Trattoria Castelbarco” bara 150 m från torget. Här får man typisk mat i Trentino stil Polenta och Canederli fanns på menyn när vi var där.

avio 11

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

2 Responses to Castello di Avio

  1. kurrbert says:

    Det ser helt magiskt ut! Jag längtar verkligen till Italien! Tack för allt fint du delar!

  2. Anders B says:

    Intressant! Här måste vi stanna nästa resa.
    Tack Leif

Leave a Reply