Montenegro

Det har varit en varm sommar ibland nära fyrtio grader och jag har stannat i Verona hela sommaren och träffat vänner som kommit förbi på besök under juli. Men nu är det dags att åka söderut lite försenat av olika orsaker och målet är Albanien.

Men det är en bit att åka och denna gång tog vi motorvägen genom Kroatien för att få några dagar extra längre söderut. Jag har åkt hela kustvägen flera gånger förut och det är fantastiskt vackert men tar tid på smala långsamma vägar.

Efter ett nattstopp i Zadar tar vi oss ner till Dubrovnik för en promenad i stan. Men det finns ingen stans att parkera bilen fullt överallt enda chansen att se Dubrovnik på sommaren är att ställa bilen på campingen och ta bussen till centrum men det får bli en annan gång kanske i höst.

IMG_5626

Nattstopp på camping Monica strax innan gränsen till Montenegro i värmen många sover utanför bilar och tält det blir inte svalt förrän vid tvåtiden på natten och vid nio på morgonen är värmen tillbaka så det blir sena kvällar och mornar vid medelhavet.

Montenegro är på sätt och vis en fortsättning på Kroatien men ännu mer storslaget med höga berg som stupar ner i havet och en smal remsa land för väg och en rad med hus. På några ställen finns breda sandstränder men oftast består en strand av stora stenblock och grus och tvärt djup.

IMG_5619 (1)

Efter vägen står en rad bilar och några meter längre ner solbadare mellan stenblocken.

Den största skillnaden mellan Kroatien och Montenegro är inte natur eller kultur det är religion och var turisterna kommer ifrån. För det är massor av turister på plats så här i början av augusti och de flesta kommer ifrån grannländerna Serbien Bosnien och Kosovo men även Ryssland och Ukraina.

IMG_5611 (1)

Alla kommer för sol och bad men många kommer också för att besöka kristet ortodoxa kloster och andra heliga platser. Många i grannländerna är troende ortodoxa.

En sådan plats är klostret i Ostrog strax söder om Nicsik hit har ortodoxt kristna vallfärdat i århundraden. Det finns ett antal ritualer som skall genomföras, nedanför berget skall skorna av och ett korstecken startar uppmarschen för berget som tar en dryg timme om man är i bra kondition. Ansiktet skall tvättas med heligt vatten speciella ljus skall tändas i ett rum och ett besök i klostrets inre skall genomföras innan man tar sig ut genom portarna baklänges.

IMG_5675

Om man tror att Montenegro är ett fattigt och farligt land att besöka blir man besviken. Kusten är lika semesterfull som rivieran och man är trygg även om man som vi gjorde väljer att övernatta på en vanlig parkering i inlandet, vid kusten finns inga parkeringar lediga där är man hänvisad till de campingar som finns. En bit från kusten har utvecklingen gått långsammare och man kan se hur det såg ut i forna Yogoslavien på många platser.

IMG_5641

Ett semesterparadis för den som är nyfiken och vill träffa andra turister från grannländerna för folk här är inte rädda för att ta kontakt och vill gärna ha en pratstund på något lämpligt språk.

Man skall vara försiktig i trafiken den är mer “spontan” än i nordeuropa men det går långsamt och tar man det försiktigt är den inga problem. Sanitetsanläggningar i allmänhet och på campingar håller inte samma standard som i noreuropa det är ofta omodernt och smutsigt. Så vi använde dusch och toa i bilen och tog det väldigt långsamt på vägen.

Nu skall vi vidare till Albanien.

This entry was posted in Kroatien och Balkan. Bookmark the permalink.

One Response to Montenegro

  1. Sören Uppman says:

    Du är verkligen en god berättare och man kan nästan leva sig in i hur det ser ut förutom vackra bilder. Tack för att Du delar med dig.

Leave a Reply