Salute

Italienarna är artiga och det är viktigt att hälsa på rätt sätt här inte bara med rätt ord. Att småprata lite innan man kommer till det man egentligen vill är viktigt det skapar en gemenskap.

De vanligaste hälsningsorden är

Buongiorno eller Buonasera om det är kväll eller Buonanotte, god natt

Salve

Ciao

Buongiorna är det mest formella det använder man när man hälsar på folk man inte känner sen tidigare. Det är det klart vanligaste hälsningsordet när man träffar okända.

Salve är också formellt men lite mindre än buongiorna och det används mycket när lite yngre personer hälsar på äldre men också när man möter folk man inte träffat förut på vandringsstigar och promenader.

Ciao använder man när man träffar vänner man känner sedan tidigare och ungdomar använder det alltid mellan varandra.

Så när en 20-åring kommer in i en affär där det jobbar jämnåriga säger de Ciao direkt när jag kommer in säger de Salve eller någon gång Buongiorno.

Normalt brukar man Buongiorna så där en tre till fem gånger innan det kommer ett Ciao men är åldersskillnaden stor behövs det fler Buongiorno, och det är normalt den som är äldst som betämmer när det är dags att gå över till Ciao men det beror på situation också.

Men det räcker inte att bara använda rätt hälsningsord det är viktigt hur man gör det också. Att på vårt svenska lite försynta sätt försiktigt smyga in på en bar eller restaurang titta oss oroligt omkring småprata med varandra och tyst sätta oss och vänta, det tycker folk är mystiskt här. De förstår sig inte på sådant beteende här.

Kommer man in på en bar eller restaurang eller för den delen alla offentliga ställen behöver man göra en bra entre för att bli vänligt bemött. Öppna dörren bestämt titta på folk som finns i lokalen och rulla ut ett Buongiorno med hög röst och häng kvar lite på o:et. Då kommer folk i lokalen att skina som solar och du har på några få sekunder skaffat dig många nya vänner och visat att du vill bli vän med alla i lokalen.

Svenskarna som smög ner vid ett bord de kommer bara att bli lite misstänksamt bemötta och alla kommer att snegla på dem och fundera på vad det är för konstiga typer som inte hälsar ordentligt. Här behöver man ta plats och höras ordentligt för att bli tagen på allvar men gör man det så öppnas alla dörrar.

Jag tror inte det finns några blyga Italienare jag har i alla fall inte stött några än här är man van att ta plats och att höras ordentligt.

Efter en bra entre är det bara att småprata lite med de som sitter i närheten Italienare är sällskapliga och tycker om att skoja och berätta historier det spelar ingen roll om du inte förstår allt de tycker det är lika trevligt i alla fall.

Efter ett sådant restaurangbesök där du fått nya vänner är det lämpligt att när du lämnar restaurangen kör ett” Ciao a tutti, arrivederci” för då säger du hejdå till en massa nya vänner och under ett sådant restaurangbesök har alla buongiorno för länge sedan försvunnit för det går fort att hitta nya vänner här alla sitter framåtlutade och är beredda att hjälpa till bara du bjuder till.

 

This entry was posted in Italien/Sverige, Sverige. Bookmark the permalink.

One Response to Salute

  1. Annika says:

    In Italy the woman are very important fore the man.
    för 100 år sedan jobbade jag för ett it-bolag i Göteborg. Jag skulle ta hand om viktiga kunder (internationella köpare av hårdvara av pc) ja, jag har pysslat med det! Det vet, myndigheterna i GBG. Även Öst-europa…
    Min första Ítaly-kultur. Tre herrar, välskräddade / .. fashion!
    Så annorlunda, att de fick föra mig.
    Ja, jag tog dem till Rest Trädgården, sen sommarkväll, det bästa som Göteborg kan erbjuda. Vi hade allt. Men – Why is swedish women walking alone on main-street ? In Italy the woman are very important for the man, not in Sweden? De såg till att jag inte var ensam när jag tog taxi hem ensam – ja för 100 år sedan..
    Ta hand om el kultur- där krockar nordiska starka kvinnor. Men , visst har svenska män lite att lära av medelahavsmän – AMORE!!

Leave a Reply