La Carbonara

Det har dragit förbi flera regnväder idag, riktiga åskväder flera stycken efter varandra. Temperaturen sjönk från 15 till 8 grader och himlen öppnade sig med hagel regn och blixtar. Det har regnat mycket nu de senaste veckorna men snart kommer sol och hetta.

På den dag som Osteria Ljetzan startar den traditionella kolmilan en bit upp på berget. En tradition sen trettio år tillbaka och en sysselsättning som folket som bott här sen tusen år  har sysslat med för att få bränsle till spisar och kaminer.

Regnet ställde till det idag och det behövdes en presenning för att hålla milan torr.

 

Den kommer att brinna i tre dagar innan kolet är klart. Det behövs en expert för att bygga och sköta en kolmila det har tagit generationer för att lära sig konsten. I hundratals år var det ett sätt att leva idag är det ett sätt att hylla det våra förfäder gjorde och som lade grunden för det liv vi lever idag.

Jag kan fortfarande se röken från mitt fönster uppe på berget ikväll och den kommer att synas flera dagar till hoppas vädret blir bättre.

 

This entry was posted in Giazza. Bookmark the permalink.

Leave a Reply