Tagliatelle Bolognese

Allt som behövs är enkelt att få tag i i vilken mataffär som helst. En Bolognese är ett långkok så man får räkna med att den tar tre och en halv timme att göra men tre av dessa timmar sköter den sig själv.

Jag kom hem med.

  1. färsk Tagliatelle
  2. en stor lök
  3. två morötter
  4. en stor skälk selleri
  5. 300 g grovmalen nötfärs
  6. 200 g grovmalen fläskfärs
  7. 200 g färskt sidfläsk (inte saltat och inte rökt) som skall tärnas
  8. 3 tomater som jag skållade och tärnade

IMG_0087

i kylen hittade jag

  1. ett glas rött vin
  2. ett halvt glas mjölk
  3. ett halvt glas buljong
  4. olivolja
  5. salt och peppar

Jag rev morötter och lök grovt på ett rivjärn och skar selleri i små bitar.

Använd en stor gryta jag använder en gryta i keramik men en järngryta går också bra. Ingenting skall fräsas utan bara koka långsamt i olivolja så en långsam tjockbottnad gryta funkar bäst. Det viktigaste är att den är hög och tung för allt som skall hända i den skall gå långsamt.

IMG_0086

Koka grönsakerna långsamt i olivolja och lägg i tur och ordning ner också sidfläsk fläskfärs och sist nötfärs. Ingenting skall fräsas utan bara långsamt vändas ner i grytan.

När färsen fått färg häll i i tur och ordning vinet buljong och tomater.

Nu skall ragun svälla på lägsta värme i minst tre timmar, det skall inte bubbla överallt utan bara säga “pluff” ibland. Lyssna på hur Paula säger pluff på filmen nedan så förstår ni.

Efter tre timmar blandar man i mjölken och smakar av med salt och peppar men det behövs ytterst lite en ragu skall smaka kött inte kryddor !

När ragun är klar blandar man noggrant ner den kokta pastan i grytan denna gryta räcker till ett kilo pasta, den skall inte serveras separat bredvid pastan.

Det blir en mustig ragu av detta recept glöm inte att köpa Tagliatelle helst färsk !

Tradizionale e buona !

Titta på detta klipp hur Paula gör så blir det tydligare.

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

3 Responses to Tagliatelle Bolognese

  1. Här blir det hem att öva.

    Håkan

  2. Helena FREEDOMtravel says:

    Det blev säkert gott! Här blev det faktiskt också långkok idag. Peter jobbade inte så han passade på att göra gulasch, den brukar han koka i sisådär 5-6 timmar. Men gott blev det, och vi har mat till flera dagar! 🙂

  3. Ewa Witt says:

    Igår övade vi på att laga Bolognese, det blev mycket gott! Vi har även övat på Risotton som du lärde Håkan. Ser fram emot nästa recept.

Leave a Reply