Strax söder om Vicenza ligger ett område med kullar med vinodlingar oliver och fruktodlingar som heter Colli Berici. Jag har varit där flera gånger förut ätit gott på Agriturismo och små krogar i byarna. Andra veckan i januari var dags att besöka området igen. Vintern här har varit fuktig regnig och ovanligt varm men nu lovade meteorologerna upphåll ett par dagar.
I norra delen av området som är bara några mil stort ligger en liten sjö som heter Lago di Fimon. Hit åker folk från Vicenza på helgutflykt för att få en promenad och lite avkoppling. Det är badförbud i sjön som säkert är bara någon meter djup men många kommer för att fiska. Fågellivet är rikt även så här i början på januari och säkert finns fler arter här under sommarhalvåret.
De riktigt seriösa fiskarna sätter upp ett tält på stranden och plockar fram all tänkbar utrustning i form av spön hållare båtar och annat.
Det går en promenadväg runt sjön som inte är speciellt stor det tar en och en halv timme att promenera runt och det finns mycket fågelliv att studera på vägen. Byn ligger på västra sidan ungefär mitt på sjön och så här i början på året är en restaurang öppen och en Birreria alltså en ölbar.
Vi ställer bilen i ordning för övernattning på en parkering nere vid sjöstranden precis där promenadvägen börjar och går upp till Birrerian för en aperitivo innan vi skall vidare till restaurangen. Men det visar sig att Ölsjappet också serverar mat och med en ovanligt intressant meny så vi bestämmer oss för att stanna och prova maten.
Hjortfile (filetto di chervo) med potatis och grönsaker blev årets överraskning, blodig mör och smakrik skulle den kunna spöa vilken liknande tallrik som helst på någon av Stockholm innekrogar men till en bråkdel av priset och med en flaska Valpolicella Superiore till för 10 euro. Vi stannade en natt till och kom tillbaka för samma tallrik en gång till.
Sådana här positiva överraskningar börjar jag bli van med i ett land där mat är viktigt, den här Birrerian drevs av ett ungt par som förstod exakt vilka upplevelser man måste bjuda gästerna på för att de skall komma tillbaka, han i köket och hon i matsalen, gjorde detta öjsjapp till en matupplevelse jag sent skall glömma.
Disigt men inget regn och en skön helg i början på januari med förstklassig mat och skön avkoppling och några bilder på en fågel som försvann.
Hej Leif!
Det vattnas i munnen av blotta tanken på middagen du beskriver.
Kan tipsa om en trevlig osteria i Governolo (mn) Delle Cinque lire
samma avfart som outlet’en i Mantova.
Fantastiskt litet ställe.
Hälsningar Håkan