Veronas historia under romartiden

i Veronesi, Veronaborna, blev romerska medborgare ungefär femtio år före år noll. Då hade redan det nya Verona börjat byggas och växa. Redan hundra år tidigare stod via Postumia klar, vägen som knöt ihop hela Poslätten från öster till väster.

via Postumia

Snart var även via Claudia Augusta (från Modena till Germania), via Gallica (från Torino till Aquileia), Victum Veronensium (från Verona till Ostiglia) klara. Nu befann sig Verona i en viktig knutpunkt i den norra delen av romarriket. Varor från när och fjärran passerade och handeln blomstrade. Nu var stadens romerska stadsplan klar och den första försvars muren “mura di Gallieno” byggdes under denna period det finns fortfarande spår av den på några ställen i centro storico. Två portar fanns i muren Porta Borsario och Porta Leone, delar av båda finns fortfarande på samma plats där de stod på romartiden.

porta leone

Porta Leone

Det fanns två broar, Ponte Pietra och Ponte Postumio ( som förstördes i en vårflod ) men Ponte Pietra finns kvar visserligen förstörd några gånger men stenarna har fiskats upp från Adiges botten och bron byggts upp igen med samma material och på samma sätt som första gången senast 1956 efter att Tyskarna sprängt bron 1944 på flykt norrut.

ponte pietra

Ponte Pietra

Ponte Pietra tillsammans med Arenan, Teatro Romano och Arco dei Gavi är exempel på byggnader som byggdes före år noll men som man fortfarande kan luta sig mot i Verona. Alla används dessutom fortfarande för det syfte de byggdes för mer än tvåtusen år sedan, Arco dei Gavi som minnesmärke för en rik familj, visserligen på en ny plats, Ponte Pietra som bro och Teatro Romano som teater under sommaren från romartid till nutid.

teatro romano

Teatro Romano

Under det följande århundradet flyttades gränsen för romarriket norrut mot Donau och Rhen och Verona fick uppleva en lång period av tillväxt och välstånd långt ifrån romarrikets gräns. Under denna period blev Verona en av de viktiga och rika städerna i romarriket, stora villor byggdes längs huvudgatorna genom staden ett Forum Romanum byggdes mitt i staden och en Romersk Arena byggdes strax utanför murarna ungefär vid tiden för korsfästelsen i det heliga landet, en Arena som fortfarande används för underhållning.

triumf

Arco dei Gavi

Verona är den stad i romarriket som efter Rom har flest bevarade byggnader och lämningar från romartiden men Verona är nog den enda stad som fortfarande använder dessa byggnader precis till det de byggdes för. Så vill ni uppleva lite romartid så mycket det fortfarande går är det till Verona ni skall åka till inte till Rom. Här kan jag bjuda Opera och annan musikunderhållning  på Colosseum eller musik och teater på den romerska teatern som byggdes före år 0.

arena

Arena

Så länge romarriket växte och Pax Romana bestod blomstrade Verona men när gränserna flyttades söderut igen och  folken norr om alperna och norr de stora floderna Donau och Rhen började göra räder söderut var den lugna perioden över. Efter mer än trehundra år av fred hade försvarsmuren förfallit det fanns ingen anledning att bygga eller underhålla murar runt en stad som hade fred med sin omgivning och hela tiden växte. Men nu blev hotet om erövring norrifrån verkligt.

sanzeno5

San Zeno

Hunnerna ett ryttarfolk från stäpperna runt Kaspiska havet tryckte Goter Vandaler och många andra folk ner till södra Europa och Romarriket kunde inte klara trycket från alla folk som kom norrifrån.

På bara sex månader år 265 byggdes en ny längre mur som omslöt den nya större staden och arenan. Den byggdes av allt tillgängligt material, natursten tegel rester från raserade byggnader, men stora delar av den står fortfarande kvar.

sanzeno6

Medre delen av San Zeno delvis från fyrahundratalet

Under denna period och en bit in på fyrahundratalet byggdes också de första kyrkorna i Verona. San Zeno och Sant`Ambrogio, den första heter numera San Zeno Maggiore för ovanpå den första lilla kyrkan byggdes en mycket större kyrka på 1100 talet men eftersom vi är i Italien kan båda fortfarande besökas. Den ursprungliga som byggdes för 1600 år sedan ligger en våning ner men är en av de vackraste kyrkor jag sett, inte för att den är praktfull och stor eller utsmyckad utan just för att den är så liten och enkel så såg kyrkorna ut i början av den kristna eran.

This entry was posted in Historia. Bookmark the permalink.

One Response to Veronas historia under romartiden

  1. Håkan Pettersson says:

    Ännu en intressant historie lektion!
    Ser fram emot jul helgen då vi kommer att vara på plats i Verona.
    Håkan Pettersson.

Leave a Reply