Idag är Aquileia eller Aquilée på den lokala dialekten en liten stad med drygt 3000 innevånare som skulle vara helt bortglömd om inte lämningarna från dess tidiga historia fanns att se. Speciellt golvmosaikerna som grävts fram i utkanten av den nuvarande staden och i och kring basilikan.
Aquileia grundades av romarna 180 f kr men det fanns förmodligen en bosättning här även tidigare. Men nu fick staden ett nytt namn en ny stadsplan och alla de byggnader som en romersk stad behövde ungefär vid samma tid som Verona. Idag finns lämningar av forum romanum vägar och en del byggnader och fantastiska mosaiker.
De första nybyggarna var tretusen soldater med familjer och stadens första uppgift var att vara en nordöstlig försvarspunkt och utgångspunkt för vidare erövringar på balkan och norrut mot Donau. Staden utökades med ytterligare soldater och folk från kringliggande byar och landsbygd. Bara 50 år senare var de viktigaste vägarna i norra romarriket klara med snabba förbindelser till Bologna Verona Genua Cremona och Rimini med flera.
Strax efter år noll byggdes ytterligare vägar till nuvarande Österrike Slovenien Kroatien och Serbien och Aquileia blev ett viktigt handelscentrum. Här passerade bl a bärnsten från Baltikum och guld från Klagenfurt söderut tillsammans med glas och vin från stadens egen produktion. Under sin storhetstid från 168 e kr när Marcus Aurelius förstärkte försvaret till 452 när Attila förstörde staden hade staden ca 100.000 innevånare. Men innan Hunnerna med Attila förstörde staden hade den klarat två anfall av Alariks Visigoter som jag skrivit om förut i inlägget om Ravenna.
Efter anfallet som förstörde staden flydde befolkningen ut i lagunen till Grado som redan var befolkat och låg på en ö 10 km söderut men också till de obebodda öarna längre åt sydväst. Nu grundades Venedig Murano Burano och de städerna ute i lagunen med vattnet som viktigaste försvar det har jag skrivit om i Burano och Murano i ett tidigare inlägg.
Aquileia var en av romarrikets viktigaste städer innan den föll 452 och spelade också en viktig roll för den framväxande kristendomen under trehundratalet.
Nu inleddes folkvandringstiden och Aquileia invaderades av bland annat Langobarder Karl den store och Ungrare. Basilikan byggdes först 1031 och fick sitt nuvarande utseende 1379 men med mosaik golv från trehundra talet.
Men om man inte är intresserad av historia åker man förbi denna gudsförgätna håla 10 km ut till grannstaden Grado obetydlig under Aquileias storhetstid men nu ett sommarparadis för semesterfirare med niotusen innevånare på vintern men mångdubbelt fler på sommaren kanske som Aquileia på trehundratalet.
I lördags låg stranden nästan öde i sol och 15 grader mest för att vinden friskade i med små sandstormar som löpte amok. Men snart är Grado full med folk både stranden butikerna och spa ställena.
Det finns gott om hotell campingar och parkeringar för husbilar.
En Orust tillverkad Hallberg Rassy kan man hitta i alla betydelsefulla hamnar runt klotet också här !