Våren är här och snart är det sommar

Nu har det regnat och varit svalt några dagar men våren har kommit igång nu på allvar tack vare regnet nu är till och med vinodlingarna gröna. De senaste dagarna har det varit bara 15 grader på dagarna och det har kommit 45 mm regn men solen har tittat fram mellan ösregnen så det har inte varit svårt att härda ut. Blir det över tjugo grader igen nu så är det sommar här men det ser ut på prognoserna som det kommer att vara strax under tjugo någon vecka till. Men Enrico säger att om några veckor kommer hettan och då kommer vi att klaga på den i flera månader.

Idag har vi letat ätbara växter på kullarna norr om Verona tillsammans med Luigi och Fabrizia som vet allt om vad naturen har att bjuda matbordet på i Veneto. Radiccio förstås (maskrosblad) som håller på att bli övermogna här nu men också Asparagi Selvato (en vild form av Sparris som passar i en Risotto men vi hittade för få) och Broscamsi en annan växt som jag aldrig sett förut som vi hittade mycket av och som fick bli bas i kvällens Risotto tillsammans med en insalata mista med Erba Cippolina (vild gräslök) tomater och maskrosblad.

Vi hann med ett besök på en vingård i närheten av Negrar också för att fylla på förrådet av Recioto det bästa vin som Valpolicella kan bjuda på, sött rött och fylligt perfekt till efterrätten, som ett portvin.

Har haft besök från Bromma i helgen så Giorgio på Osterian i byn fick visa vad han kunde i köket och han gör ingen besviken, han öppnade restaurangen bara för oss och serverade en måltid som bara en Italiensk l´oste kan göra. Vädret har inte varit det bästa men vi fick några sköna stunder i Bolca och i byn men helgen har handlat mycket om regn och det behövs för det har varit torrt här länge nu.

Nu skall jag ägna mig åt min Italienska några veckor den blir bättre hela tiden men det går för sakta tycker jag själv, jag kan hänga med nu  ett samtal vid middagen och delta men jag har mycket kvar att lära. På baren restauranger och i affärer klarar jag mig bra nu men det räcker inte för att delta i gemenskapen i byn.

Behöver förbereda huset bättre för nästa vinter också med en pellets kamin och tvåglasfönster och ett bättre vedförråd. Men att som i Sverige ta för givet att temperaturen inne kommer att variera mellan 22 och 24 grader med hjälp av en liten plastratt året om är en utopi, även nästa år kommer innetemperaturen att variera mellan 12 och 30 grader så fungerar det här och det har jag redan vant mig med.

Läste i lokaltidningen idag att två vargar vandrat in från Slovenien och har etablerat sig i Lessinia där uppe där jag brukar vandra på dagarna, inte så konstigt egentligen för det finns en korridor österut och det finns mycket vilt där uppe som inte är vana med rovdjur. Det var hundra år sedan vargen utrotades från detta område.

 

This entry was posted in Giazza. Bookmark the permalink.

Leave a Reply