Vilodag idag och lite inköp till i morgon när Enrico och Alesandra kommer på söndagslunch. Det är lugnt i byn så här års sommargästerna har inte hittat hit än och husen är fortfarande kalla. Det tar lång tid att värma upp en stenhög på flera hundra ton.
Vi var ner och åt middag på Osterian i går kväll och var de enda gästerna denna kväll det är fortfarande lågsäsong. Pratade lite vedförsörjning med Giorgio kanske hittar vi en lösning för att hålla varmt i huset nästa vinter. Denna vinter har varit rekordkall visserligen bara någon vecka men en natt 14 grader under noll det är nytt rekord de flest vintrar stannar köldrekordet en natt det vid ca 6 grader under noll.
Har pratat lite med grannarna och hjälpt Seimir med lite kontakter från hans hemland som bor i Stockholm kanske det finns en framtid för honom där. Här är han beroende av fyra fem jobb och dessutom lite privata extraknäck för att klara sig.
Lunch på balkongen, jag monterade upp våffeljärnet jag tog med från Stockholm på balkongen sen satt jag och Patrizia i solskenet och gräddade våfflor och toppade med Italiensk sylt ” frutti di bosco ” sylt med skogsbär skulle det stå på burken hemma.
Det är ca 12-15 grader på dagarna här nu och känns varmare i solen men det är fortfarande frost på nätterna och kväll och morgon behövs en brasa i vedkaminen för att det skall kännas skönt. Det har inte börjat grönska än, jo gräset är grönt, men löven på träden har inte slagit ut ännu men vissa träd blommar med vita blommor på bar kvist.
Den huvudsakliga sysslan i byn just nu är att säkra vedförsörjningen för nästa vinter, det är många som åker upp i skogen “Forresta di Giazza” med sina minitraktorer och kommer ner igen med ett lass ved som får ligga och torka till i höst.
Stod länge och pratade med grannen idag om hans minitraktor med Lombardini motor och flak, han har haft den i 35 år och säger att det finns ingen annan maskin som kan flytta ett vedlass i 20-25 graders lutning på smala stigar i snö och kurvor som hans fyrhjulsdrivna Lombardini, och jag tror honom.