Santa Lucia

Lucia föddes runt år 280 i Syracusa på Sicilien och blev en martyr i den kristna traditionen.

mfront-santalucia

Wikipedia: “Redan som liten skall hon ha avlagt kyskhetslöfte, dock berättade hon inte det för någon. När hon blev äldre lovade modern bort henne. Hon lyckades försena förlovningen och bad till Gud att han skulle hjälpa henne. Då blev hennes mor sjuk i blödarsjuka som ingen lyckades bota. Lucia övertalade därför modern att vallfärda till Catania och helgonet Agatas grav. När de kom fram skall Agata ha uppenbarat sig för Lucia och sagt “Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!” Modern blev frisk, och lovade Lucia att inte gifta bort henne till någon man. Men friaren kände sig kränkt och angav henne för ståthållaren till kejsar Diocletianus, som förföljde kristna.

Lucia blev arresterad och torterad men förlorade inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, frös spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I sin desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen.

En teori om det moderna svenska Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret är att det är inspirerat av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna. Legenden säger att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet för hon skulle se bättre.”

Den traditionen stämmer bättre med det svenska sättet att fira lucia än det italienska men det kanske beror på att texten kommer från en svensk källa.

Det finns inget enhetligt sätt att fira Lucia i Italien det firas på olika sätt i olika regioner. I Verona är det en högtid där Lucia ger presenter till barnen men hon syns aldrig för hon kommer alltid på natten så det finns inte många bilder på henne men de man hittar visar en äldre kvinna. En välkommen högtid för barn eftersom det inte är någon säker julklapps utdelning på julen den handlar om mat.

Lucia är den enklaste högtiden att ta med sig utomlands för en svensk flykting idag. En lugn frukost ett tänt ljus med ett svenskt luciatåg via internet på mobilen, vacker musik och en stund att reflektera över vad lucia betyder i vår tradition. Levande luciatåg ordnas på några orter där det bor många svenskar, men i Verona finns 19 svenskar och få av dem är barn.

Alla som gått skola i Sverige har gått i ett luciatåg och sjungit luciasånger, tränat i veckor innan föräldrarna bjuds in till skolan på fika med lussebullar pepparkakor kaffe och glögg, alkoholfri naturligtvis eftersom alla strax skall vidare till jobbet.

Lucia är en bra högtid att ta med utomlands, julens jäkt (vi firar jul en hel månad i Sverige) går inte att ta med utanför landet och påsken vet väl knappast någon i Sverige hur och varför den skall firas, det är mest som ett extra skidlov.

Men Lucia innebär en stunds kontemplation på morgonen den 13:e december med stillhet och vacker musik som man själv en gång försökte bidra med som stjärngosse eller pepparkaksgubbe ! Ljus stillhet och vacker musik som man förstår även här även om man inte firar Lucia så !

Den enda svenska högtiden som är värd att ta med ut i världen och den enda som är möjlig att förklara i Italien !

This entry was posted in Historia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply