Gargano

När färjan förtöjde i Bari sent på kvällen letade vi upp en Agriturismo med camping några mil norrut alldeles vid kusten. “Agricampeggio Brezza tra gli Ulivi” och mycket riktigt fick vi övernatta i en olivlund men först åt vi en Italiensk middag på restaurangen som alltid finns på en Agriturismo. Mat som kommer från den egna gården lagad av familjen som bor där är en kombination som är svår att övertrumfa ens på den allra bästa lyxkrog.

IMG_0175

Vi är på väg ut till Gargano Italiens “hälsporre” en bergig halvö med branta stränder men också sandstränder på vissa ställen och där samlas många badsugna turister.

IMG_0174

Stranden nedanför gården inbjöd inte till bad denna morgon det är halt och stenigt när sjön går så här hög och lätt att göra sig illa.

IMG_0167

I mynningen på en liten bäck låg hamnen för de traditionella fiskebåtarna. Men vill man erbjuda bad för gästerna vid denna kust får man ordna med en pool.

IMG_0168

På vägen ut till Gargano hittar vi en gård som håller bufflar och gör egen Mozzarella och även andra ostar.

IMG_1654

Mozzarella di Bufala är den riktiga ursprungliga Mozzarellan de små vita bollarna med komjölk Mozzarella i plastpåsar är bara bleka kopior så självklart köper vi på oss allt vi kan göra av med för den närmsta tiden.

IMG_0165

En sådan gård brukar kallas för en “azienda agricola” helt enkelt ett “jordbruksföretag” som producerar sina produkter och säljer dem på gården i en liten butik. Det kan vara vilka produkter som helst från mjöl kött ost marmelad honung eller vad gården nu producerar och butiken kan vara hur liten som helst ibland bara ett bord i laggårn. Såna ställen har ibland också en skylt “spaccio” vilket betyder att det finns en butik som säljer gårdens men ibland också traktens typiska produkter. På sådana ställen skall man svänga av och titta vad de säljer.

IMG_0177

Bara ett par mil senare hittar vi en skylt som leder till en gård som producerar olivolja. Ytterligare ett familjeföretag som gärna säljer sina produkter till turister som passerar.

IMG_0178

“Bondhustrun” som tar emot oss berättar gärna om olivolje produktion och har hur mycket tid som helst att visa de maskiner som behövs och berätta hur hela produktionen går till. Ett olivträd ger mellan 10 och 15 liter olja efter en hel del jobb med flera maskiner.

IMG_0179

På flera av maskinerna stod det AlfaLaval så jag kunde inte låta bli att fråga om de fungerade bra. Hon försäkrade att om man vill ha det bästa så skall man köpa AlfaLaval men var ganska ointresserad av att de tillverkades av ett svenskt företag.

IMG_7148

Vi passerar Gargano veckan innan ferragusto när det är riktig högsäsong i Italien nästan alla är lediga och nästan alla vill till havet så det är fullt överallt och en del köer runt halvön.

IMG_7152

Vi fortsätter till Termoli för jag vill ta en titt till på Molise Italiens kanske minst kända region. Vi passerade Molise uppe bergen för några år sedan på väg norrut men hann inte se mycket.

IMG_7158

I Termoli ligger näten på tork på torget och de traditionella fiskebåtarna ligger i hamnbassängen. Gargano har mestadels branta stränder så vägen runt halvön går ofta högt över havet i branta svängar och branta backar.

IMG_7173

Nu är vi på väg till Molise !

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

Leave a Reply