Östeuropa som turistmål

Nu är vi hemma i Italien igen efter dryga två veckors resa i Ungern Rumänien Bulgarien Makedonien och Albanien. De tre senaste åren har jag åkt genom nästan alla länder i Östeuropa och på balkan. Från norr räknat har vi åkt genom dessa länder med husbil: Polen; Tjeckien; Ungern; Rumänien; Slovenien: Kroatien inkl Slavonien; Montenegro; Albanien; Kosovo; Bosnien; Bulgarien; Makedonien och Grekland. De länder jag inte besökt är Slovakien Serbien och Moldavien och i Bosnien har jag bara gjort en kort tur till Mostar och jag har inte sett Svarta havskusten i Rumänien och Bulgarien det skulle kunna bli en egen resa. Bosnien och Serbien skall bli en egen resa frågan är bara när.

_MG_4585

Varför besöker man dessa länder som många av dem nästan saknar turister och infrastruktur att ta emot turister och med några lysande undantag mest består av landsbyggd bergskedjor och slitna småstäder.  En kombination av intresse för historia och nyfikenhet  kanske är svaret att försöka förstå hur folk lever och vilka händelser i deras historia som format deras nutid. Jag kan på en resa i Montenegro fundera över om det finns några spår efter deras tid i Romarriket eller ännu tidigare när landet beboddes av Illyrier eller om deras tid i det Bysantinska riket satt några spår eller deras tid i Serbien, Osmanska riket eller nu senast i Jugoslavien för att bara ta ett exempel.

2016-08-02 10.57.02

Den där nyfikenheten har gjort att jag hamnat på leriga grusvägar bland skogshuggare uppe i ett bergspass i Karpaterna eller sakta rullat ner för en så brant och så smal grusväg i bergen i Grekland att grenarna skrapar på båda sidorna om bilen samtidigt som jag inser att jag inte kommer att kunna ta mig upp för den här backen igen även om jag lyckas vända. Men man kan naturligtvis vända mycket tidigare än så om man vill begränsa storleken på äventyren.

IMG_6985

De lysande undantagen när det handlar om turism är naturligtvis Grekland och Dalmatien och Istrien, Kroatiens kust vid Adriatiska havet, och Montenegros kust där turismen är en viktig näring men även Slovenien och några av huvudstäderna som Budapest Prag och vi viss mån Sofia är också turistmål men då oftast med flyg. Några av länderna har en stor turistström från grannländerna som t ex Montenegro som ser ut som rivieran sommartid med massor av turister från Serbien och Ukraina eller Ungern som lockar turister från sitt eget land med också från Polen Österrike och Tjeckien även om turismen i Ungern har minskat radikalt. Ungrarna vill till västeuropa på semestern.

_MG_4566

Rumäniens och Bulgariens kust vid Svarta havet lockar säkert också många men där har jag inte varit. Albanien är ett mål för Italienska husbilar som tar färjan från Bari men även charterturister till Vlore och Sarande. Makedoniens stora attraktion är sjön Orhid med orterna Orhid och Struga som även får en del turister via flyg. Polen och Tjeckien får fler besökare från Tyskland och Skandinavien.

_MG_4592

I många av länderna är tältande turister från grannländerna fortfarande de största skaran besökare. Husbilar eller husvagnar är fortfarande ovanliga utanför Grekland Kroatien och Slovenien. Man kan åka hela dagen utan att se en enda turist och på campingen på kvällen finns femton tält och två små husvagnar.

Det finns ingenting som tyder på att turismen skall öka snabbt i dessa länder det saknas helt enkelt attraktioner som kan locka fler och som kan konkurera med Kroatien och Italien runt Adriatiska havet och Grekiska övärlden eller med konst arkitektur och historia i Italien och Österrike och andra länder i närheten.

IMG_6968

Det land som jag tror har bäst förutsättningar att öka sin turism är Albanien. Där finns samma vackra kust som i Kroatien och det byggs hotell i rasande fart och det är hög beläggning på campingarna vid kusten.

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply