Sibiu i Transsylvanien

Nu siktar vi på Sibiu en gammal stad i Transylvanien men vi har ytterligare en bergskam att ta oss över på vägen dit. Uppe vid passet ligger vintersportort med skidbackar och hotell och restauranger några öppna även sommartid.

IMG_0126

Perfekt ställe för en lunch Gulaschsoppa med bröd. Vägen upp var lite knagglig och krokig men betydligt snabbare än vårt förra bergspass. Vägarna är krokiga och man kan inte räkna med att komma mer än 3-4 mil på en timme.

IMG_0131

Sibiu är ett turistcentrum i Transsylvanien och var Europas kulturhuvudstad 2007. Staden var från 1200-talet och ända in på nittonhundratalet en germansk handels och hantverksstad. Idag har den ca 150.000 innevånare där  industri handel och turism är viktiga näringar.

IMG_6992

Stadskärnan som delvis är medeltida och vacker med många kulturmärkta försiktigt renoverade byggnader. Idag har staden en övervägande del Rumänsk befolkning med små minoriteter av Ungrare och Tyskar.

IMG_6995IMG_6999

En vattenpöl efter en regnskur blev en plaskplats för barnen i byn.

IMG_7002

Alle de vanliga märkesbutikerna finns på plats men dominerar inte än över många små lokala butiker som säljer allt från bröd till souvenirer. Det finns gott om restauranger och kaffeställen lunch idag sallad och gulasch.

IMG_7006

Stadskärnan är vacker om omgivningarna som byggts betydligt senare får inga skönhetsbetyg.

IMG_7010

Sibiu är en blandad stad när det handlar om religion den lutheranska kyrkan dominerar men en stor del av befolkningen är katoliker eller ortodoxa.

IMG_7013

Utanför katedralen huserade ett gäng unga smeder som sålde sina alster till turister och andra intresserade.

IMG_7022

På andra sidan hustaken börjar den vackra vägen över Karpaterna ca 15 mil upp på över 2000 meters höjd ner till Pitesti, dit är vi på väg nu !

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

One Response to Sibiu i Transsylvanien

  1. Helena FREEDOMtravel says:

    Vilken intressant resa ni gör! Hit måste vi ta oss vid tillfälle!

Leave a Reply