Husbil i Östeuropa

Hur förbereder man en resa med husbil till Östeuropa och vad skall man tänka på ?

Det skall jag försöka svara på i detta inlägg och kommentera situationen lite i olika länder.

Utöver en resa i Sverige behöver man ta med pass och man behöver ett grönt försäkringskort för det är vad gränskontrollen vill se och vad man behöver för att legitimera sig på campingplatser. Det har räckt vid alla gränskontroller jag passerat utom in i Montenegro som ville ha en extra försäkring på 15 euro eftersom de inte accepterade grönt kort.

Något annat gör inte jag !

Jag tar t ex ingen mat med mig annat än ett mål i kylen ofta pasta och grejor till två frukostar allt annat jag behöver finns att köpa på plats och oftast både bättre kvalitet och lägre pris. Då får man dessutom tillfälle att besöka lokala butiker och smaka lokal mat, mycket köper jag efter vägarna det finns grönsaker och frukt att köpa alldeles intill åkrarna där de växt eller på bageriet där brödet säljs och bakas.

Är det farligt att resa och övernatta ?

Nej det är inte farligare än att resa i Sverige man kan känna sig trygg på alla väl valda ställen att övernatta på. Vi väljer oftast en camping men även vanliga parkeringar i byar eller småstäder utanför kloster, kyrkor och andra lugna platser precis som jag gör i Sverige. Jag har inga speciella säkerhetsanordningar annat än mitt eget sunda förnuft inga extra lås larm eller kedjor. Jag bara låser bilen och sover gott.

IMG_1531

Bageri i Rumänien man beställer i luckan i dörren !

Hur är standarden på vägarna ?

Jämfört med Sverige är den låg och det är oftast beläggningen som är den svaga länken. Bitvis är vägarna knaggliga på grund av lappad asfalt och på vissa sträckor för man ha ögonen på vägbanan för att upptäcka potthål. Ungern Slovenien Kroatien har bäst vägnät ungefär som i Italien. De största potthålen hittar man i Grekland och Albanien och knagglig beläggning kan dyka upp var som helst. Det är också många vägarbeten framför allt i Rumänien men även de andra länderna positivt för det betyder väl att vägarna blir bättre. Man får helt enkelt anpassa hastigheten till vägen inte till skyltarna!

Hur fort kan man köra ?

På motorvägarna är det inga problem att köra 8-10 mil per timme. På vanliga vägar med bra standard t ex i Ungern tar man sig 5-7 mil per timme. På knaggliga smala vägar brukar det inte bli mer än 3-4 mil per timme och uppe i bergen kan 2-3 mil per timme kännas som en seger. Farten på hastighetsmätaren kan se högre ut men man skall runt rondeller genom byar köra om traktorer och väja för kor och hundar så det går inte fort. Man vänjer sig med att småle nöjt om mätaren står på 50 km/t. Högsta växeln behöver man knappt ha med, fyran och femman är bra på platta vägar och trean och ibland tvåan i bergen.

Hela detta område är bergigt så man skall över den ena bergskedjan efter den andra och en stor del av tiden åker man uppåt neråt eller åt helt fel håll så allt tar tid.

IMG_7079

Mat kan man köpa efter vägarna här köpte vi frukt och grönsaker !

Finns det campingar ?

Vi hittar oftast campingar i holländska campingklubbens app Campercontact men även på skyltar efter vägarna och någon gång letar vi “tält” i en kartbok. Oftast är det enkelt speciellt i de områden turister rör sig men i vissa områden hittade vi inga campingar. Som exempel låglandet i södra Rumänien och östra Makedonien och i Slavonien i östra Kroatien var det glest med campingar men aldrig problem att hitta en annan lämplig plats. I de allra flesta fall är det enkelt att hitta campingar som i Ungern centrala Rumänien Albanien Montenegro och platser vid sjöar och hav.

Hur är trafiken i de länder jag rest i senast ?

I Ungern var trafiken mycket civiliserad och lugn med låg fart och nästan inga omkörningar och gles trafik.

I Rumänien är tempot stressigt med massor av dåliga och onödiga omkörningar så man får hålla sig undan och vara försiktig dessutom är det ganska tät trafik. Farligaste trafiken jag kört i på länge ungefär som i Sverige för femtio år sedan på fri fart tiden !

I Albanien går det inte fort men man måste vara med hela tiden för allt möjligt omöjligt kan hända och gör det också. Åsnekärror backar ut från baren vid parkeringen fullastade mopeder  som byggts om till lastbilar. På motorvägarna är det gott om fotgängare och cyklar som ofta väljer motsatt färdriktning så man måste hela tiden vara med men farligt är det absolut inte mest lantligt. Det blir fler skratt än skrik !

Makedonien har gles trafik men en del söner från byarna som jobbar utomlands har onödigt bråttom i sina stora Mercedesar och man får hålla utkik efter hästkärror och traktorer. De är inte speciellt vanliga på vägarna men långsamma. Ofta är vägarna skyltade med hästkärror förbjudna men jag tror inte hästarna förstår det för de travar på mitt i vägen ändå.

IMG_1491

En traditionell matbutik i Rumänien !

Är det lätt att ställa frågor och få kontakt med folk ?

Ungrarna var lite reserverade men kunde lite engelska och hjälpte gärna till men det blev inga långa pratstunder.

Rumänerna var väldigt nyfikna och pratsamma många tog kontakt och ville prata både unga och gamla. Ungdomarna läser engelska i skolan de äldre fick man prata enskaka gemensamma ord med, men de var alltid sugna på en pratstund och väldigt hjälpsamma. Många ungdomar jobbar utomlands så många har släkt i Tyskland Schweitz och till och med Sverige.

Makedonierna är som rumänerna kanske ännu mer och enklare att ha kontakt med. Dom kommer spontant fram och vill veta var man kommer ifrån och var man tycker om deras land.

Albanerna är lite mer försiktiga men väldigt hjälpsamma om man bara lyckas göra sig förstådd. Många har anhöriga i Italien så ibland gick Italienska bra att använda. Annat får man försöka med engelska och gester.

_MG_4576

Viktig ingrediens i en pasta arrabbiata !

Finns det fattiga ?

Ungern är som vilket västland som helst påminner om Österrike och Slovenien. Jag såg inga fattiga och tiggare annat än i Budapest. Ungrarna har renoverat sina hus och har fina trädgårdar men visst finns det spår från tiden bakom muren.

I Rumänien är skillnaden mellan Rumäner och Romer väldigt tydlig. Romer lever i egna läger eller byar med baracker eller enkla skjul som hus och runt de platserna finns samma tiggare som sitter utanför svenska butiker. De bor ofta uppe i bergen eller på lite otillgängliga platser. Rumänerna bor i egna byar med jordbruksmark och ett ökande välstånd. Fina bilar allt fler renoverade hus och många fina trädgårdar skillnaderna är enorma. Några Rumäner från sådana byar sitter det inte utanför svenska butiker !

I Makedonien Bulgarien har jag inte sett tiggare annat än i Sofia men i inre delarna av Albanien kan man stöta på någon som vill ha en slant. Men som vanligt är tiggeri mest något man ser i städerna.

IMG_0142

Matbutik i Bulgarien !

Springer det omkring lösa hundar och katter ?

Ja i alla länder utom Ungern får man räkna med att det finns vilda hundar och katter fler ju längre söderut man kommer vanligast är de nog i Grekland och södra Italien men finns också i Albanien Rumänien och i viss mån i Makedonien. Men de är aldrig aggressiva utan alltid undergivna och skygga men vill gärna ha lite mat om det finns.

Andra förberedelser ?

Ja läs på lite om historien det ökar förståelsen enormt för varför det ser ut som det gör och varför människor tänker som de gör. Läs på om religionerna här nere också, det har väldigt stor betydelse om man är katolik ortodox eller muslim för hur man lever och vilken relation man har till grannarna och grannländerna. Östeuropa och framför allt Balkan har haft en minst sagt omtumlande historia under flera tusen år och det har präglat både människor och sättet att leva.

Skillnaden mellan öst och väst finns kvar men minskar varje år efter murens fall. Men det finns också en skillnad mellan syd och nord som snarare tycks öka och den finns inte bara i väst utan i samma utsträckning i öst. Utan att se det och utan att förstå historien är det svårt att förstå vad man ser omkring sig och svårt att förstå de historier man får höra.

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

2 Responses to Husbil i Östeuropa

  1. Tack för den fina beskrivningen, det kommer att hjälpa om och när vi åker åt Öster, Intressant att följa er resa.

  2. Superbra inlägg! Vi gillar ju Östeuropa och jag tror att där finns mycket att upptäcka för många. Vi har nya planer på husbilsresor i de östra delarna av Europa framöver 🙂

Leave a Reply