Etna

Messinasundet mellan Italienska tån och Sicilien är inte speciellt brett. Båten över tar dig över på 35 minuter för 56 euro med två personer och en liten husbil. Vi stannade till i Taormina för em fikapaus men är egentligen på väg till Etna.

IMG_6382

Taormina ligger vid havet men en bit upp på toppen av en kulle, fantastiskt vackert men också väldigt tillrättalagt för turister. Trots att det är vinter står det folk och visar vart man skall åka var man skall parkera och var man skall betala.

IMG_6386

Taormina är en av många städer på Sicilien som grundades ca 700 år före år noll av Greker som var i full färd med att skapa Magna Grecca inte bara på Sicilien utan på många platser runt medelhavet.

IMG_6396

På väg uppför Etna stannar vi till i Safferana Etnea för lunchpaus. Pasta med pistagenötter och pasta med räkor och bönor. Vart man än kommer i Italien stöter man på nya lokala rätter på Sicilien finns det många.

IMG_6401

Etna är en mer än 3300 meter hög aktiv vulkan. Med bil kommer man upp till Rifugo Sapienza som ligger på drygt 1900 meter. Därifrån tar man linbana upp till 2935 meter och resten till fots med en guidad tur. När vi kör upp för den slingriga vägen kör vi också in i molnen som ligger runt toppen.

IMG_6405

På över 1500 meter är det bara lava kvar och marken runt oss ser ut som ett månlandskap. Etna har fortfarande utbrott och det ligger en tunt lager med aska på vägen. Man kan se var lavaströmmarna runnit senast för bara några år sedan rann lava ända ner till hotellen.

IMG_6412

Uppe vid parkeringen finns plats för hundratals bilar det finns flera hotell och en rad med butiker och restauranger. Men det är ingen trängsel så här i mellandagarna och det är bara några plusgrader och blåser snålt. Det ligger lite snö högre upp men det går inte att åka skidor än sista biten ner är det bara lava.

IMG_6414

Toppen ligger i molntäcket så det är inte lönt att åka upp i dimman denna dag men en solig sommardag är det säkert fantastiskt vackert.

IMG_6417

Innan solen går ner klarnade upp lite mer och man kan se lavafälten försvinna upp mot toppen. Men vi skall ner igen till havet och Syracusa av med jackerna och på med kortärmat i 18 grader när solen skiner.

This entry was posted in Italien, Sicilia. Bookmark the permalink.

3 Responses to Etna

  1. Helena FREEDOMtravel says:

    Taormina är en så fin stad!!! Vi såg Etna på avstånd från motorvägen, men åkte aldrig dit. Roligt att få följa er lite närmare!

  2. Vi åkte aldrig upp till Etna förra året, men kompisar gjorde det och de åkte också skidor, men endast på plan mark. Det finns mycket att upptäcka på Sicilien, men jag är nog lite rädd för Etna. Den är ju en av de vulkaner som sprutar lava och det gjorde den hösten 2015. så jag avstår från att åka dit upp 🙂 Känner igen platserna i Taormina.

  3. admin says:

    Man skall naturligtvis vara försiktig när man åker upp på en aktiv vulkan. Den får mindre utbrott ibland alldeles nyligen rann lava ända ner till hotellen och förr eller senare kommer det ett större utbrott experterna säger att de kommer med några hundra års mellanrum. Men vår korta trip upp gick bra om än i lite målning och kallt väder !

Leave a Reply