Matkultur 2

Sen jag flyttade till Italien för snart fem år sedan har jag fått tänka om och lära mig matlagning från grunden på färska råvaror och helt utan halvfabrikat. Jag fick några nyttiga lektioner i köket hemma hos mina Italienska Sior. Nu lagar jag både Svensk och Italiensk mat och läser kokböcker på båda språken. Svenska recept sluter ofta med “snabbt och enkelt” medan Italienska ofta slutar med “traditionellt och gott” det säger mycket om hur vi ser på mat i båda länderna.

Här äter man betydligt mer frukt och grönt, kokta grönsaker bönor och kål ingår i många måltider eller serveras som contorni på en egen tallrik. Det finns femton sorters grönsallad i min butik och grönsaker som jag fått lära mig laga här och som jag inte sett i Sverige som Coste Catallonia Verze Radicchio Rosso och många andra. Tittar man på bandet vid kassan vad folk köper ser man massor av färska råvaror och sällan djupfryst eller halvfabrikat.

IMG_4690

Pasta och ris är naturligtvis vanligt medan fisk och kött inte är så vanligt som på Svenska tallrikar och kött och fisk äter vi inte på samma sätt. Det behövs inga vegetariska alternativ på restaurangmenyerna eftersom många av rätterna ändå är just vegetariska.

Lagar man mat på fisk köper man en färsk fisk orensad eller en färsk file, lagar till den och serverar den som den ser ut med huvud och allt. Det går åt mer fisk från fiskdisken än från frysarna i mina butiker och de flest köper fiskarna som tas upp i havet häromkring som Orata Branzino och Sgombro och naturligtvis musslor bläckfisk och andra skaldjur.

IMG_4683

Kött äter man men använder allt kött så lever tunga mjälte hjärta märgben och tarmar finns alltid i butiken och blir till många olika traditionella rätter som smakar fantastiskt gott. Vilt är också vanligt hare rådjur vildsvin och ibland tjäder och fasan. Lite mer udda råvaror för Svenska smaklökar och också vanliga som kanin och vaktel. I Sverige väljer vi bara de bästa filéerna biffarna kottletterna, inälvsmaten gör vi hundmat av men 90 % exporteras till Östeuropa det har vi valt bort.

IMG_6435

Många här kokar sitt årsbehov av tomatsås när tomaterna kostar fyra kronor kilot i 10 kg kartonger på hösten och många kokar sin egen buljong som behövs till många rätter som Risotto, Tortilini di Valleggio och soppor. Det finns speciella buljong kit att köpa med rätt grönsaker och köttsort i en liten förpackning vid köttdisken så man kan inte skylla på att det är svårt. Buljongtärningar använder jag aldrig men ibland köper jag färdig buljong på tetrapack. Men till rätter där man äter buljongen som den är kokar jag alltid en egen buljong. Det räcker med att läsa vad tärningarna innehåller för att avstå.

IMG_4688

Mat är ett stort intresse här för alla och man pratar mycket om mat och restauranger nya butiker och bra råvaror och jag har blivit likadan. På marknaden minst en gång i veckan i varje by är det massor av folk som köper fisk ost grönsaker och det som producerats på bondens gård. Italienarna lägger helt enkelt mycket tid på att både laga mat köpa mat äta och prata om den.

IMG_4417

Hörde på ett radioprogram att enligt en undersökning i Sverige är Spagetti med Köttfärssås den mest populära middagsrätten numera. Den heter Tagliatelle Bolognese i de trakter den kommer ifrån i Emilia Romagna och har rest över hela Italien och hela övriga världen också. Den har förändrats på vägen och anpassats till de ställen den hamnat på. I morgon skall jag åka till marknaden och köpa vad som behövs till en traditionell  Tagliatelle Bolognese och i nästa inlägg skall jag berätta hur jag lagade till den.

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

3 Responses to Matkultur 2

  1. håkan pettersson says:

    Jag följer detta med spänning

  2. Helena FREEDOMtravel says:

    Trevligt med fräscha råvaror och att mycket lagas från grunden! En anledning till skillnaderna kan ju vara att nästan alla kvinnor i Sverige jobbar och inte hinner laga “traditionellt och gott” när de kommer hem från jobbet och då blir det “snabbt och enkelt”. Lite synd tycker jag att det blivit ovanligt i Sverige att använda alla delarna på djuret tycker jag. Håller med om att många svenskar bara vill ha filén och väldigt stora köttportioner. Det känns som att vi hanterar maten fel då… Själva gillar vi ju att laga mat (även om det förstås händer att det blir “snabbt och enkelt”) och mina kollegor är nutritionister och väldigt matintresserade så jag är nog van vid många som lagar bra mat även här i Sverige, men det serveras nog mycket svensk spagetti och köttfärssås i många hem (även om det är en maträtt jag aldrig har lagat, varken den snabba eller den långsamma ;))

  3. admin says:

    Visst du har rätt att vi har mindre tid för matlagning i Sverige och att det är betydligt vanligare med hemmafruar i Italien som har gått om tid att handla och laga mat. Men det beror ju på att vi prioriterar olika i länderna här kommer mat betydligt högre på listan över vad som är viktigt att lägga tid på i Sverige kryper det in massor av andra saker före och då blir det mindre tid för matlagning. Det är ingen naturlag vi samma totala tid men vi prioriterar tiden på olika sätt !

Leave a Reply