Palermo

Det är svårt att sätta fingret på vad för sorts stad Palermo är för Palermo har många ansikten så jag tar två inslag på mig för att hitta några av dem. Först skall jag besöka den vackra sidan av Palermo men vi är inte riktigt framme än !

Vi ska tvärs över ön och bergen och visste inte riktigt hur vägen såg ut så vi tog god tid på oss. Det var nyårsafton och vi ville hitta en lugn plats lite för oss själva att fira nyår med färsk tonfisk och grönsaker. Vi tänket först titta på en ställplats i Piana degli Albanese en stad strax utanför Palermo som bebotts av Albaner sedan hundratals år.

IMG_0010

Men ställplatsen var en vanlig parkering mitt vid torget inte alls vad vi hade tänkt men det var en vacker dalgång med en sjö så vi åkte ett haft varv runt sjön för att försöka hitta en badplats parkering eller något liknande men det gick inte att komma ner någonstans. Det syntes att sjön var ett vattenmagasin med varierande vattenstånd så vi bestämde oss att åka in till Palermo men inte till centrum utan en ställplats i en välbärgad förort som heter Mondello alldeles vid havet. Ställplatsen var stängd så vi ställde oss på en stor nästan tom parkering nära en badstrand.

2016-01-01 00.12.15

Vi hade väntat ett fasligt firande och massor av raketer värre än i svenska storstäder men hela nyårsnatten var ganska lugn, några raketer en halvtimme runt midnatt och lite folk som promenerade förbi på väg hem inte mer än man kan vänta sig i Grums på nyår.

På morgonen flyttade vi in till den mest centrala ställplatsen vi kunde hitta “Area Green Car Palermo” för att få gångavstånd till centrum. Ingen mysig plats, en stor innegård mellan femvånings hyreshus, men tryggt med bemannad vaktkur dygnet runt inte en sån plats vi brukar stå på.

2016-01-02 13.09.55

Palermo ligger vackert som i en stor teater mellan bergen och havet nedanför men är inte vacker på samma sätt som Siena eller Florens. Däremot finns massor av vackra byggnader och platser från många tidsepoker och i många olika arkitektoniska stilar ofta i samma byggnad. Jag har varit på Sicilien förut och passerat Palermo men den gången tog vi en dag i Monreale istället jag skrev om det för några år sedan.

2016-01-02 14.50.13

Det finns massor av platser att se i Palermo beroende av vad man är intresserad av och man måste välja om man bara stannar några dagar. Palazzo dei Normanni är en fantastisk byggnad både utvändigt och invändigt.

2016-01-01 13.29.28

Cattedrale di Palermo härifrån vandrar man ner till hamnen på smala och nästan bilfria gator med små affärer för de som bor i området och för turister. Kyrkan är ljus och stämningsfull.

2016-01-01 12.12.04

För några euro får man ta sig upp i trapporna till taket och en fin utsikt över staden.

IMG_6583IMG_6595

Chiesa la Martorana är fantastiskt vackert utsmyckad med målningar och mosaik.

2016-01-02 11.54.23 (1)2016-01-02 11.54.28

Men man kan också bara ströva omkring och titta in i små butiker på fontäner och torg det finns många fasetter på denna stad formade av de herrar som vid olika tider haft inflytande över staden.

Men Palermo har också ett underjordiskt liv som jag skall undersöka i nästa post.

This entry was posted in Italien, Sicilia. Bookmark the permalink.

One Response to Palermo

  1. Helena FREEDOMtravel says:

    Många fina byggnader! Vi såg inte så mycket av stan även fast vi körde rakt igenom den (tidigt på morgonen när vi kom från båten).

Leave a Reply