Budapest

Storstäder är inte mina favoriter på semestern men ibland får man kompromissa och är man i Ungern är det svårt att välja bort Budapest. Vi körde in i Budapest med husbil klockan åtta en onsdagsmorgon och hade bara satt GPS:n på centrum. Jag hade inga förväntningar alls inga speciella saker jag ville se bara känna av stämningen i stan och för några timmar bli en del av stadens myller för mer tid än så tänkte jag inte satsa.

_MG_4600

Men den trafik och de köer jag förväntat mig av en stad med tremiljoner innevånare blev det inget av. Vi gled sakta in i staden förbi industriområden och förorter utan köer och utan stress. Så kan det kanske vara att glida in i Stockholm också mitt i semestertider, men jag hade väntat lite mer vanligt storstadskaos i en så stor stad. På GPS:en var det enkelt att se var det var strategiskt rätt att parkera om man ville se centrum och det var förvånansvärd enkelt att hitta en ledig parkering alldeles nedanför kullen med slottet och mellan två broar som ledde över Donau.

_MG_4588

Vid nio var vi redan på promenad in i centrum och hittade snabbt en bar som serverade en Italiensk frukost för Italienska priser så vad kunde gå snett efter detta alla pilar pekade uppåt. Budapest känns som en modern stad inte så olik Stockholm, lite myller, butiker och hus som renoveras alla de vanliga varumärkesbutikerna och så vanliga storstadsbor som tar en frukost eller fika på någon bar. Precis som Stockholm dominerar också vatten, Donau delar staden i två delar.

_MG_4594

Precis som i Stockholm drev det omkring stora horder av turister från alla världsdelar utrustade med ryggsäck karta och kamera men så är det i alla större städer som lockar turister idag. I Ungern har vi hittat turister bara i Budapest och vid Balaton i övrigt ser man sällan husbilar husvagnar eller fullpackade semesterbilor på vägarna. Trafiken är gles och lugn inga höga farter eller farliga omkörningar.

_MG_4590

Ibland känner man sig nästan lite ensam på vägarna, vi undvek motorvägar helt och körde de lite större genomfartsvägarna som påminner om vanliga svenska 90-vägar. Om man ger sig ut på de mindre vägarna får man räkna med att beläggningen är ojämn och bitvis riktigt dålig. På en 80-väg var ofta 70 lagom fart och när beläggningen som sämst körde jag bara 40 km/h.

_MG_4592

Ungern är mer centraleuropeiskt än sydeuropeiskt påminner mer om Slovenien och Österrike än sina andra grannländer. Allt är i ordning inga sopor inget skräp efter vägarna snygga trädgårdar och hus inga vilda hundar och katter. En favoritsysselsättning, kanske sysselsättningspolitik, är att klippa gräs. Överallt efter vägarna går den någon och klipper gräs i vägkanten i rondellen eller i en park.

När jag skriver detta sitter jag under ett valnötsträd i Transsylvanien, men det får ni inte veta förrän om några dagar !

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

2 Responses to Budapest

  1. Vi var i Budapest lite tidigare i somras. Fin stad! Men Transsylvanien låter ännu mer intressant! Hälsningar från Piteå!

  2. Helena FREEDOMtravel says:

    Vi var i Budapest lite tidigare i somras. Fin stad! Men Transsylvanien låter ännu mer intressant! Hälsningar från Piteå!

Leave a Reply