Molise och Campobasso

När man svänger av kustvägen västerut upp i Molise hamnar snabbt i ett område med kullar och med högre berg i bakgrunden inte så olikt området där jag bor.

IMG_7219

Molise är nog Italiens minst kända av alla 25 regioner och den näst minsta ungefär lika stor och lika många innevånare som Bohuslän.  En kuststräcka på ungefär fyra mil kullar närmast kusten och berg och stora nationalparker i Appeninerna.

IMG_7195

Byarna ligger ofta på toppen av en kulle och det är lugnt trots att Italienarna har sin semester och lite lantligt. Molise är nog en av de minst turistiska regionerna i Italien. Regionen gränsar till Abruzzo Lazio Campania och Puglia.

IMG_1661

Största orten är Campobasso med ca 50.000 innevånare och en lång historia. På kullen där den medeltida borgen ligger och i områden runt Campobasso finns några arkeologiska utgrävningar med lämningar både från Romersk och förromersk tid.

CB-veduta-03-AP-tag-900a

När man kommer till en ny stad tar det inte många minuter innan man känner om man trivs i staden eller inte. Här kände jag direkt att jag kände mig hemma och skulle gärna kunna bo i staden.

IMG_7198

Det femtonde århundradet är Campobassos guldålder tack vare initiativ av Monforte-Gambatesa, som blev feodalherrar i byn. Enligt vissa historiker är Monforte ättlingar till Monfort av Frankrike och England, och kom till Italien med Karl av Anjou. Den ledande gestalten Monforte var greve Cola han var känd för sina militära insatser när staden anslöt sig till kungariket Napoli.

IMG_7200

Kyrkan Chiesa di San Giorgio går tillbaka till det tionde århundradet. och den står på ruinerna av en medeltida byggnad. Man tror att dess ursprung dateras tillbaka till när kristendomen kom till regionen, troligen är byggnaden under kyrkan ett hedniskt tempel som användes innan för att offra till Romarnas många gudar precis som man gjorde i Panteon i Rom och över hela den Italiska halvön

IMG_1677

Uppifrån borgen har man en fantastisk utsikt över en stor del av regionen Molise.

IMG_7203

This entry was posted in Italien. Bookmark the permalink.

One Response to Molise och Campobasso

  1. AAke.GBG says:

    Fina bilder och lärorik text!

Leave a Reply