Äntligen vinter

Det har inte blivit någon riktig vinter i år i Verona inte ens uppe i Lessinia där backarna och skid spåren finns. I Verona har det varit några frostnätter men nu är temperaturen på väg upp mot 15 grader en solig dag och kanske 8 grader en regnig. Lessinia ligger bara ett par mil norr om Verona fågelvägen men på 1600 meters höjd så är klimatet bistrare.

IMG_6651

Jag var på promenad med några halvitalienare och halvsvenskar nere i Verona här om dagen och då kom vi efter lite resonerande fram till att det kändes som en normal svensk sommardag i Verona om än inte en av de varmaste.

IMG_6660

Men nu har det äntligen kommit snö uppe  Lessinia kanske så här långt 20-30 cm men det skall bli mer nästa vecka om prognosmakarna får rätt.

Längdspåren är åkbara redan och med ett par dm till i backarna skulle nog liftarna kunna öppna om några dagar.

IMG_6650

När anläggningarna byggdes på sjuttiotalet kom det metervis med snö och var långa vintrar, då fanns det fyra hotell över hundra semester lägenheter sex restauranger tre fyra butiker och många barer skidskolor och skiduthyrningar och naturligtvis en kyrka. Nu är alla hotellen stängda men en bar några restauranger och en butik brukar vara öppna nästan året runt.

IMG_6645

Men även om liftarna inte öppnat betyder det inte att ingen åker skidor många promenerar upp med kängor eller snöskor och får sen ett åk eller två utan att liften är öppen.

IMG_6657

Bakom den här bergskedjan som är mer än 2300 m hög och som för första gången denna vinter är vit ligger Gardasjön.

Men det är inte bara snön som spökar till det denna vinter för idag läste jag i lokaltidningen att det antagligen inte blir någon skidåkning alls denna vinter trots snöfallen för entreprenören som sköter liftarna har inte fått sitt “certificato antimafia” påskrivet av myndigheterna och utan ett sådant kan man inte bedriva näringsverksamhet i Italien, i alla fall inte i norra delen.

IMG_6655

När jag åker ner igen slår det mig att naturen ser helt annorlunda ut här än för tio dagar sedan när jag var här senast så jag stannar till på ungefär samma ställe som då igen och tar en bild till så ni kan jämföra.

IMG_6627

Cosi e la vita

This entry was posted in Lessinia. Bookmark the permalink.

3 Responses to Äntligen vinter

  1. Det ser ut som det lutar åt cykel före, Leif!!

  2. Linus says:

    Är det du som lagt det snygga spåret?

Leave a Reply