Karpaterna i Rumänien

Femton mil över Karpaterna tar med raster och fotopauser tar över fem timmar så vi stannar till i en liten by som heter Carta med en sån där bakgårdscamping innan vi fortsätter. I en sån by blir man genast en del av byns gemenskap. På promenad träffar vi flera grupper med ungdomar och många äldre sitter på gatan utanför sina hus och hälsar och vill ha en pratstund. Språket är inte så besvärligt om man förstår Italienska eftersom de tillhör samma språkgrupp och Rumänska var det språk som senast föddes ur Latin så många ord är gemensamma med italienska t ex hälsningsord.

IMG_0132En gumma i 80-års ålder vill visa sitt hus hon sitter utanför och öppnar porten till innergården. Huset som ser ut som alla andra på utsidan har en vacker innegård med druvor i taket stenläggningar fruktträd och bänkar. Det renoveras i de små Rumänska byarna många av byns söner jobbar utomlands och skickar pengar en av de vanligaste butikerna är byggvaror. En hästdragen vagn på gummihjul är en vanlig syn i byarna praktisk om man skall flytta kon från innegården till byns betesmark, bättre än en bil eller traktor och billig i drift hittar maten själv sommartid.

IMG_7039

På väg upp stannar vi till vid en marknad och köper lite lokal snabbmat till lunch när vi kommer upp.

IMG_7036

Det finns allt möjligt att köpa filtar lammskinn viltkött korv och kläder. Det är söndag och många Rumäner vill upp i bergen för lite svalka många har stannat över natten i tält så lägereldarna med en gryta över ryker längs vägen.

IMG_7041

Vi kommer upp precis under molnkanten och ser inget bitvis när vi närmar oss passet. Men på andra sidan klarnar det upp.

IMG_7065

IMG_7066

Nu ser man vägen nedanför som vi kom uppför. Inte speciellt brant men fantastiskt vackert.

IMG_7091

En tunnel leder genom den högsta toppen sen bär det neråt till en skogssjö.

IMG_7077

Nu är vi nere på slätt landet här finns inga turister och inga campingar så vi fortsätter till ett nunnekloster i Maglavit och stannar över natten på parkeringen utanför. Men först besöker vi klostret köper lite ytterligare beskydd och frågar om det är OK att övernatta.

IMG_1594 IMG_1598

Nu har vi bara några kilometer till Bulgarien och färjan vid Vidin.

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

3 Responses to Karpaterna i Rumänien

  1. Oh! vad roligt att följa er resa.Nu har jag läst ikapp mig lite. Har själv funderat på just Ungern och Rumänien. Nu dyker många frågor upp….finns det bra internet? Måste man ta in på campingar och vad kostar det? Hinner inte skriva ner alla frågor som kommer upp i huvudet. Ska bli spännande att läsa om er fortsatta resa.

  2. Glömde säga att du har fantastiskt fina bilder 🙂

  3. Kenneth Risberg says:

    Oopss..det här var intressant! Nu måste jag läsa in och följa er resa.

Leave a Reply