Vi åker ner från Etna söderut mot Siracusa genom Apelsin och Citronodlingar. Här odlas också mandel valnötter och massor av grönsaker men det är apelsinerna som ger området sin karaktär.
Siracusa är en gammal stad som fortfarande har minnen från alla epoker den gott igenom, från en 2500 år grekisk teater till nutida Madonna delle Lacrime och allt däremellan. Staden grundades av greker på 730 talet före år noll. Sedan dess har Araber Romare Bysans Normander Neapolitaner Spanjorer och andra bidragit med byggnader och många av dem finns fortfarande att se.
Det ligger en hamn på vardera sidan av ön Ortigia där staden började byggas. Mellan hamnarna kan småbåtar passera på en kanal. Den del av staden som ligger på ön är vacker och omväxlande och har många av de antika minnesmärkena.
Idag bor ca 125.000 innevånare här så turisterna dominerar inte gatubilden speciellt inte på vinter som de gärna gör i populära små byar. Redan på fyrahundra talet före år 0 hade Siracusa en kvarts miljon innevånare och var därmed en av de större städerna vid medelhavet.
En bit efter en av broarna ligger fisk och grönsaksmarknaden, där man köper lokalt producerad mat precis som för 2000 år sedan.
Alla grönsakerna är lite större lite rödare och smakar lite mer här kanske på grund av fler soltimmar. Som nordbo är det lätt att tänka att allt mognar på hösten sen kommer snö och tjäle och på våren är det dags att så igen. Här växer det året runt, apelsinerna mognar inte förrän i december-februari många grönsaker och kål skördas hela vintern och några behöver kalla nätter för att dra ihop sig till huvuden och det händer inte förrän sent på vintern eller vårvintern.
Färsk fisk och olika typer av skaldjur
När vi är i Siracusa är det 18 grader på eftermiddagarna sol och runt 12 grader på nätterna. Vi strövar omkring på små gränder och bland arkeologiska områden med lämningar från alla tidsåldrar man kan stanna länge i Siracusa om man är historieintresserad.
Katedralen är en magnifik kyrka som byggdes på 600-talet men som delvis är ett mycket äldre grekiskt tempel. Man kan fortfarande se var kyrkan tar vid och var templet stod.
Idag är kyrkan en basilika men man ser fortfarande tempelväggarna.
En perfekt siciliansk lunch är en Arancino på en bar, en risboll med fyllning som fått en nästan orange fritterad yta, den traditionella har fyllning av ragu men det finns många olika att välja mellan.
Med denna utsikt blev lunchen lite längre än planerat.
Siracusa är en av mina favoriter på Sicilien men jag har två ytterligare att berätta om.
Tack så mycket för det fina inlägget! Jag älskar Siracusa, besökte platsen 2014 och vill tillbaka. Matmarknaden är helt fantastisk och alla underbara gränder att vandra i. Ja, det är en väldigt fin plats! Med vänlig hälsning Anna Karin
Trevligt och som vanligt vackra bilder… Vi väntar med spänning på din fortsättning… /Clabbe