Östra Ungern

På väg österut stannade vi till vid några små sjöar över natten. Har man lämnat Budapest på väg österut är det glest med folk och nästan inga turister. På slätten, Pusztan,  i syd odlas mest solrosor och landsbygden består av små byar och enstaka lantgårdar.  Lantbruket sköts med stora moderna maskiner och fälten med solrosor sträcker sig så långt ögat kan nå.

2016-08-03 15.06.40

Beläggningen på campingarna vid Balaton var kanske 25%, i de östra delarna av Ungern var beläggningen nere i mindre än 5% många var nästan tomma trots att vi är ute i Ungerns högsäsong. För tjugo år sedan, berättade en campingvärd var det fullt här med Ungrare och turister från grannländerna, nu åker de ut i Europa och de få turister som kommer från Västeuropa behöver inte dessa stora campingar.

2016-08-03 18.55.17

Detta har gjort att det inte går att underhålla campingarna längre de är kvar på 90-tals nivå när det gäller standard på hygienutrymmen städning och underhåll. Alla vi besökte i Ungern hade betydligt lägre standard än man förväntar sig idag för 15-23 euro i övriga Europa. Så har man sådana krav i fokus skall man besöka andra länder.

2016-08-03 19.00.28 (1)

På väg österut stannade vi till vid Paroszlo i norra änden av sjön som egentligen var ett vattenmagasin för elproduktion och ett våtmarksområde för häckande fåglar. Vid stranden hade man byggt en anläggning med akvarier och en mini djurpark för att visa djurlivet runt sjön.

2016-08-04 10.17.29

2016-08-04 10.38.06

Ungrarna är lite reserverade och försiktiga att ta kontakt kanske för att deras språk tillhör den finsk ugriska gruppen och är helt obegripligt för alla i grannländerna. Men inleder man ett samtal på engelska kan de flesta tillräckligt mycket för ett samtal. När jag berättade att vi skulle vidare till Transsylvanien fick jag höra att det området egentligen borde tillhöra Ungern och att det fortfarande bor många Ungrare där. Ungern blev av med stora landområden efter första världskriget inte bara till Rumänien utan till flera av grannländerna och sådant glömmer man inte.

IMG_0119

Den här enfiliga bron över en flod fick järnvägen i två riktningar och biltrafiken i två riktningar dela på. Det satt en vakt och flera stoppljus i ändarna på bron för att säkerställa att trafiken inte kom från för många håll.

IMG_6940

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

One Response to Östra Ungern

  1. Helena FREEDOMtravel says:

    Vi var också i Ungern nyligen (Pécs bland annat) och hade en fin upplevelse. Kan gärna bo på enklare campingar, men det känns ju trist om priset är för högt i relation till servicen.

Leave a Reply