Balaton i Ungern

Balaton är Ungerns semesterparadis och har varit så länge. Sjön är ungefär lika stor som Lago di Garda och precis som där ligger det byar, campingar, hotell och badplatser runt hela sjön. Innan muren i Berlin föll var detta ett paradis inte bara för Ungrare utan även för semesterfirare från övriga länder inom östblocket.

_MG_4525

Det märks också på hur infrastrukturen är planerad. Runt hela sjön går en järnväg ungefär 50 meter från stranden, på andra sidan järnvägen ligger stora campingar med stugor och på andra sidan vägen hotell och lägenheter att hyra. Praktiskt när nästan alla kom med tåg på semestern eftersom antalet hushåll med egen bil var få. Massor av tågstationer runt sjön släppte av semesterfirarna som bara hade 50 m till stranden och 50 meter till boendet.

_MG_4536

Idag när muren fallit för länge sedan och nästan alla kommer med bil känns det lite omodernt att springa över tågspåren hela tiden och de stora campingarna känns lite öde när semesterfirare från öst kan resa vart de vill i Europa och inte så många västeuropéer har kommit.

_MG_4541

Standarden på campingarna har stannat av på en nivå som var bra på nittiotalet men sjön drar fortfarande till sig mycket folk och utbudet av aktiviteter och shopping är som på många andra semesterställen i Europa.

_MG_4579

Ungern har haft en bra utveckling sedan gränserna öppnades man kan inte se någon fattigdom eller tiggeri annat än i storstäderna. De flesta har jobb och råd att skaffa en bil av normal svensk standard och att renovera sitt hus och ordna en trevlig trädgård. Fortfarande semestrar de flesta som campar i tält men de som har råd med en husvagn åker gärna på semester till väst jag har träffat på dem många gånger i Italien.

_MG_4543

Från stranden går man över järnvägen till campingen på andra sidan campingen ligger vägen och på andra sidan den finns några hotell butiker och några kvarter med fritidshus. Som ett litet sommarstugeområde med smala gator och små fritidshus.

_MG_4566

Men alla byar ser inte lika ut det finns många med en helt egen image och skall vi kalla det lyxnivå. Bor man inte på camping eller hotell får man räkna med att betala en slant för att komma ner till ett bad eller sätta sig på ett matställe som har badplats. Stämningen är avslappnad och lite lågmäld de flesta besökare är Ungrare sjön har fortfarande svårt att locka västlänningar priserna är ungefär på Italiensk nivå och det går bra att ta sig fram på engelska.

_MG_4520

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply