Palermos undre värld

Palermo är en av de mest intressanta städer jag besökt inte bara för alla de sevärdheter från många epoker som guide böckerna beskriver utan även för sådant som inte är synligt utan som är dolt under ytan eller som är svårt att hitta.

Den första finns i alla guide böcker men ligger i underjorden, de katakomber som användes som begravningsplatser från 1599, först bara för munkar från klostret men senare för andra prominenta personer.

2016-01-02 10.37.05

De som begravdes här under mer än trehundra år är balsamerade på olika sätt och är uppställda eller upphängda i små nischer efter väggarna. Det är en lite makaber upplevelse att vandra omkring ner i gångarna.

2016-01-02 10.41.43

Numera är katakomberna museum och möjligt att besöka, men det var fotoförbud så jag tog bara några få bilder.

2016-01-02 10.41.35

Den andra undre världen låter sig inte fotograferas alls annat än som turist sovenirer eller som en bild som protest mot företeelsen.

2016-01-02 11.32.17

På denna bild vill butiken tala om för kunderna att man vägrar betala för beskydd från Cosa Nostra. För butiksägaren är maffian närvarande men för oss som turister märks inget annat än möjligen sådana här skyltar.

2016-01-02 13.28.23

En annan sida av Palermos baksida är de människor som lever på gatorna och de sopor som ligger i högar i en del av de stadsdelar där turisterna är få. Dessa bilder är från kvarteren runt marknaden Ballaró.

IMG_0006

IMG_0008

IMG_0009

Inte Palermos vackraste sida men sådana här bilder kan jag ta i svenska städer också på vissa ställen.

Vi reste på Sicilien under jul och nyårshelgen och det fanns inga campingar öppna. Vi övernattade på ställplatser som vi hittade i Campercontact eller på en vanlig parkering i något lugnt område i Palermo en natt i Mondello, i Sciacca på hamnparkeringen i Tropea utanför kyrkan och i Formia nere på hamnparkeringen o s v. Så som vi alltid gör på resa med husbil i sverige italien albanien makedonien och andra länder vi besökt.

Vi har rest på Sicilien förut och visste vad som väntade; smala vägar med dålig beläggning trevliga hjälpsamma människor fantastisk mat och massor av vackra saker att se.

Nu skall vi passa färjan som skall ta oss tillbaka till Genua och norra Italien.

This entry was posted in Italien, Sicilia. Bookmark the permalink.

2 Responses to Palermos undre värld

  1. Helena FREEDOMtravel says:

    Spännande med den undre världen! Den missade vi. Soporna missade vi tyvärr inte…

  2. Vi undviker de större städerna….trivs bäst i de mindre byarna. Alltså gick vi miste om just Palermos sevärdheter, men sopbergen missade vi inte 🙂

Leave a Reply