Matkultur 1

Det är mycket som skiljer i synen på mat mellan Italien och Sverige. När vi äter hur vi äter vad vi äter och hur vi ser på matkultur överhuvudtaget.

Om jag börjar med när så börjar Italienarna med frukost ungefär samma tid som Svenskarna men med bara kaffe och kanske en kaka eller om det blev lite kvar av förra kvällens efterrätt men oftast bara kaffe. Lite senare på förmiddagen slinker många in på en bar för en kaffe till och en cornetto och att bläddra igenom tidningen. Lunchen serveras mellan kl 13.00 och kl 15.00 på lunchställena ibland kan de öppna redan halv ett. Middag kan man få på restaurang från 19.30 till 22.00 restaurangerna öppnar ofta 19.00 men det kommer inget från köket förrän vid halv åtta.

IMG_6440

En komplett Italiensk måltid kan bestå av många saker man börjar med en Aperitivo (ofta procsecco) och en pratstund tills alla kommit. Vid bordet beställer man en Antipasto (förrätt) som kan vara ost tunna skivor av kött eller skinka tomat melon m.m. Sen tar man in en Primo Piatto som oftast är en pastarätt eller en risotto där jag bor men det kan också vara soppa. Sen är det dags för en Secondo Piatto som oftast är kött eller fisk men man får bara precis det man beställt. Så vill man ha något tillbehör beställer man Contorni som kan vara sallad bönor kokta eller grillade grönsaker eller potatis. Allt kommer på en egen tallrik och det är meningen att man skall äta från många tallrikar inte böka över allt till samma tallrik. Nu är det dags för Dolce som ofta är glass panncotta tårtor eller något annat sött. Efter efterrätten, inte samtidigt, är det dags för Kaffe och efter kaffet beställer den som vill och behöver det för matsmältningen en Grappa eller en Limoncino. Allt som allt åtta separata beställningar man kan beställa flera samtidigt men man kommer att få dem i denna ordning en och en. Det är sällsynt att man tar sig igenom alla dessa rätter men på en söndagslunch kan det hända.

IMG_6430

I Sverige äter man med kniv och gaffel från en stor tallrik med potatis sovel sallad och sås, det gör man inte i Italien. Här äter man med gaffel i höger hand och en bit bröd i vänster från många små tallrikar och oftast en sak i taget t ex först potatis och sen kött, sås får man aldrig. Ser man ut som en turist brukar man få en sked till pastan för de tror inte man klarar att rulla den mot tallrikskanten. Kniv använder man för att skära upp kött och fisk men det gör man innan man börjar äta och sen äter man med bara gaffel.

IMG_6438

Att vi äter så olika beror på att vi har olika syn på smak. I svensk matlagning pratar vi om bra kombinationer som kompletterar varandra till en bra helhet och tallrikarna är komponerade på förhand t ex fläsk kotlett med potatis och svampsås eller pyttipanna med rödbetor och stekt ägg. Vi blandar också alla ingredienser på en och samma gaffel när vi äter, en bit kotlett en bit potatis och lite sås över i en munsbit så kombinationseffekten skall komma fram.

IMG_6435

I Italien tycker man att varje rätt skall stå för sig själv så beställer man fläskkotlett med potatis någon sås får man inte möjligen lite steksky får man två tallrikar och varje rätt skall stå på egna ben utan några kombinations effekter eftersom man äter dem en i taget. Så potatis är ganska ovanligt det är mycket vanligare med grillade eller kokta grönsaker eller bönor till en fläskkotlett men allt beställs separat och ingen väntar sig några ökade effekter av kombinationen och därför måste varje rätt vara så god att den fungerar som en egen tallrik och ingen sås kan rädda tallriken. Potatis äter man oftast antingen friterade eller i klyftor i ugn.

This entry was posted in Mat och dryck. Bookmark the permalink.

One Response to Matkultur 1

  1. Helena FREEDOMtravel says:

    Tack för det här uttömmande och informativa inlägget! Vi hade dock någorlunda koll vid det här laget tror jag. Först har vi lärt oss en del själva av att resa runt i Italien, och sen lärde vi oss ju ännu mer via er! 🙂 Det där med kombinationer av smaker tycker jag inte är så typiskt för svensk mat dock, utan väldigt allmänt i olika delar av världen, som i Frankrike, Spanien, Grekland, Libanon, östra Europa, nordafrika, hela Asien osv. Men i Italien är det annorlunda, det kan jag hålla med om. Just detta är jag inte så förtjust i som bekant, men det finns mycket annat som jag uppskattar med det italienska köket, många goda och fräscha råvaror! Aperitivo och antipasto hör nog till favoriterna:)

Leave a Reply