Sciacca

Vi kom tidigt till Sciacca och hittade en stor parkering nere på piren som omfamnade hela  hamnen. Uttalet av Sciacca kan se lite besvärligt ut om man är van med svenska uttal men det skall vara “chiaka” med ett sch-ljud som i kina eller ännu hellre “ciao” för det är det enda sch-ljud man använder här.

IMG_6561

Från hamnen har man ett antal trappor som leder upp till staden och för varje ny trappa blir utsikten över hamnen och havet allt bättre.

IMG_6570

Det finns inga sensationella sevärdheter i Sciacca vi stannade till för staden låg bra till på vår väg till Palermo. Men vi blev snabbt förtjusta i denna vanliga Sicilianska stad  nästan utan turister så här dagen före nyår men med en fin stadskärna med fantastisk utsikt var man än kommer.

IMG_6563

Staden är som många andra på Sicilien grundad av Greker och det finns en lång historia från de varma källorna som Grekerna kom för över medeltiden och den gamla borgen men allt är stängt den näst sista dagen 2015 så vi bara njuter av den avspända atmosfären när de flesta är lediga.

IMG_6573

Vi strövar omkring i centrum som inte är speciellt stort fikar på någon bar äter lunch och flera gånger passerar vi detta par som hälsar lika artigt varje gång vi passerar “Buon Giorno” “Buona Sera” beroende på vad klockan är.

Det är snart nyår och det vore en stor överraskning om vi inte kan hitta en ordentlig Presepe i stan för det finns i alla Italienska städer vid den här tiden på året.

IMG_6564

Vi har varsitt fönster uppifrån sovrummet i husbilen och nästa morgon bjuder på en fantastisk soluppgång och solljus åt båda hållen.

2015-12-31 07.38.222015-12-31 07.39.15

Efter en morgonpromenad uppe i stan är vi på väg tvärs över Sicilien till Palermo för att fira nyår !

This entry was posted in Italien, Sicilia. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sciacca

 1. håkan pettersson says:

  Hej på er!
  Mycket fina bilder,från ett intressant resmål.
  Håkan

 2. Lundstrøm says:

  Følger jer på blog . Er meget interesseret i jeres beskrivelser især om overnatningspladserne.
  Er det freecamp på denne havne parkeringsplads eller er man nødt til at tage på campingplads om natten af hensyn til sikkerheden ? Jeg har forgæves søgt efter danske autocampere som overvintrede på Sicilien men de kører næsten alle til Spanien og Portugal ligesom vi selv gør på tredie vinter. Vi kunne godt tænke os at tage til Italien især SydItalien og Sicilien næste vinter men vi er lidt i tvivl om sikkerheden.Kan man som i Spanien og Portugal holde på de fleste stellpladser og flere freecamps uden at være bekymret for sikkerheden. Er der andre autocampere på gratisstellpladserne ?

 3. Lundstrøm says:

  Har nu været på Sicilien hele november måned 2016 og er hjemme i dk på en lidt længere juleferie – skal retur til Sicilien 1.marts – autocamperen står på en camperplads på østsicilen og venter. Vi skal opleve vestsicilien i marts måned . Er der særlige syedes du kan anbefale ?

Leave a Reply