Makedonien men inte Skopje

Vi startar tidigt som vi gör de flesta morgnar och slussar oss ut ur Sofia med hjälp av GPS som vanligt utan den skulle man vara förlorad i ett land som använder kyrilliska bokstäver för vi är fortfarande i Bulgarien men på väg till Makedonien och sen till Skopje där vi tänkte stanna över natten. Det är inte speciellt långt men vi skall över en bergskedja till så det kommer att ta en stund. Men vägen är i bra skick nära Sofia och ingen trafik.

IMG_0143

Vi åker i kanten på en bergskedja och det är ganska torrt och mest betesmark för får och getter.

IMG_7115

Vi stannar till i Kjustendil i Bulgarien en bit innan gränsen för en rast en promenad och för att handla mat. Detta shoppingcenter mitt i stan med hyreshus högst upp butiker under och kafe längst ner var en av stans modernaste byggnader.

IMG_0144

Det är marknad i byn som förmodligen i stort sätt alla dagar så det fanns mycket att välja mellan.

IMG_0146

Bakom en skåpbil satt dessa tre herrar och spelade schack och delade på något ur en butelj bredvid brädet.

IMG_0147

Modet i Bulgarien är färgstarkt och blommigt. Snyggt kanske men P var inte inresserad.

IMG_0148

Gränspassagen tog en stund för nu skall vi ut ur EU och in i Makedonien och här började flyktingströmmen förra gången vi var här på gränsen mellan Makedonien och Grekland. Vi fick vänta en knapp timme och visa passen fyra gånger innan vi kom iväg mot Skopje. Allt skulle kollas kopieras och knappas in i en antik dator.

IMG_0154

Så här gick alla gränskontrollerna till förr innan EU. Nu har vi passerat flera gränser utan bemanning över huvud taget i länder som låg bakom järnridån före 1990 och när vi passerar gränsen för schengenområdet visar vi passen och det tar inte mer än några minuter att passera. Men skall man ut eller in i EU så tar det tid.

IMG_0150

Nu är vi i Makedonien igen men kommer denna gång från öster inte norrifrån genom Kosovo som förra sommaren. Så snart vi passerar gränsen noterar jag att flaggorna är på halv stång. Vi stannar till i Kumanovo för att röra på oss och äta lunch. Inte lätt att hitta något matställe som serverar något annat än grillat fläsk eller kyckling och friterad potatis . En bit ner på gatan hittar vi ett modernt inrett ställe som serverar pizza bitar och en traditionell rätt som smakar som en ordentligt tjock pannkaka med inbyggd sylt. Jag passar på att fråga den unge mannen som sköter stället om flaggorna och han berättar att Skopje har drabbats av ett skyfall som översvämmat en stor del av staden och många har omkommit och att militär spärrat av hela staden.

IMG_0151

Regeringen har proklamerat landssorg och Skopje är helt stängt. Vi är ändå tvungna att passera Skopje på motorvägen men den är också avspärrad så vi slussas genom förorterna och kan se vattnet och pumparna som tömmer vatten på gatorna som på vissa ställen ser ut som små floder.

Så vi fortsätter till Ohrid och camping Sunrice som vi besökte förra sommaren och dit vi skickade Freedomtravel när vi träffade dem i Igoumenitsa för att de behövde en adress i Makedonien att skicka ett nytt grönt kort till.

Det är bättre fart på campingen nu de har 8-10 nattgäster och en syskonson till ägaren har tagit över driften men hotellet är inte klart förrän nästa sommar.

IMG_0152

Här skall vi stanna några dagar innan vi åker genom Albanien till Durres och Bari i Italien.

This entry was posted in Östeuropa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply