Sommar i byn

Nu är det sommar i byn och många nya besökare kommer hit. De flesta kommer för att promenera eller för att få lite svalka, det är hett nu nere i Verona. Byn är en knutpunkt för vandrare en del passerar byn på långvandring upp eller ner från Piccolo Dolomite men många kommer bara för en kort promenad i byn eller en dagstripp uppe i nationalparken.

Byn lever upp på sommaren och det är massor av folk på gatorna. En gång i tiden bodde flera hundra i byn och sommartid nu kan man föreställa sig hur det var då.

På vintern är vi etthundra innevånare i byn som är ganska tom och väldigt fridfull när kylan sänker sig ner i dalen och röken pyr i skorstenarna. När sommaren närmar sig dyker de som har andrahus i byn upp först på helgerna och sen på semester i augusti.

Många av dessa har sina rötter i byn och har behållt ett hus som familjen bott i i många generationer men några har köpt ett hus för att ha som “sommarstuga”. Några hus finns att hyra per vecka för semesterfirare och det finns ett hotell med lite mer än 40 rum att hyra. När det närmar sig 35 till 40 grader i Verona kommer massor av dagsbesökare upp på lördag och söndag för en picknick och en promenad i byn där det sällan blir mer än 30 grader. Då är det fullt med folk och bilar överallt alla platser som passar för en picknick är upptagna en sån dag är det säkert några tusen besökare här.

Det kommer en jämn ström av cyklister också som trampar upp från slätten till bergen på 1500 meters höjd. De tar ett stopp i serpentinsvängen i byn och fyller vattenflaskorna innan de fortsätter uppåt.

Men de flesta kommer för att vandra och byn är en perfekt utgångspunkt för en dagstrip upp i Lessinia där temperaturen sällan är över 24 grader. Men många nöjer sig med en promenad i byn eller i de närmsta omgivningarna. Hotellbesökarna brukar sitta på terassen eller i skuggan under de tre kastajeträden mitt emot hotellet.

Det finns ingen stress någonstans och det går åt massor av Buon Giorno på promenad i byn. Men alla näringsidkare har bråda dagar en stor del av årsomsättningen kommer under juni till augusti.

Vädret är perfekt här nu med sol och 28-32 grader uppe på taket i solen och 24-26 nere på balkongen och inomhus, en regnskur ibland när det varit varmt många dagar i rad. För mig blir det bara korta utflykter nu eftersom jag sökt residente och måste vänta tills Polizia Locale ska komma på besök för att kontrollera att jag verkligen bor här och då är det ju bäst att hålla sig hemma.

This entry was posted in Giazza. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sommar i byn

  1. Inger Wallsten says:

    Det verkar fantastiskt! Anna har kommit hem från Italien och hade med sig Limoncino, som nu blivit en favorit. Finns det nån regional variant kring Verona?
    Inger

    • admin says:

      Ja det finns lokala varianter av allt här varje by har en lokal variant. Men den bästa Limoncino;n är tillverkad i Sorrento och skall hålla strax över 30% säger folket här.

  2. Inger says:

    Kanon, det lägger jag minnet.

Leave a Reply