Sommar i Italien

Nja, mina grannar ställer inte upp på den beskrivningen de tycker att det är höst och det kan vara lite kyligt på nätterna. Men det är runt 20 grader på dagarna ibland för varmt för att sitta i solen och fortfarande grönt nere i dalen så med mina mått mätt är det fortfarande sommar, faktiskt varmare än när jag var i Sverige i juli.

Det är fortfarande varmt även uppe i Lessinia hittade en maskros som snart skall slå ut idag uppe på slätten och andra omgången raps är snart mogen. Många grönsaker står kvar på åkrarna hela vintern som radichio och olika sorters kål men vinskörden är över nu, allt är plockat och transporterat ner till cantinorna där produktionen pågår för fullt det luktar vin och jäst hela vägen ner till poslätten.

Korna har flyttat ner från Lessinia där har de betat av allt ätbart och går nu på runt 1000 meters höjd på gröna ängar som har fått vila över sommaren. Innan korna får komma ner tar bönderna in ytterligare en höskörd kanske nummer tre eller fyra för att klara vintern sen får korna kalasa på det som blir kvar.

Men uppe på högplatån är det höstfärger nu. Gräset är avbetat kort och nästan gult löven har alla färger utom blått. Här uppe kan den första snön falla om en dryg månad och kanske blir det tillräckligt för skidåkning denna vinter förra vintern var säsongen kort.

Nu behövs det bara några frostnätter och en blåsig dag för att det skall bli höstbrunt här uppe men det kan dröja en månad ännu.

Min gata ner till huset bjuder på härliga färger nu inte på grund av hösten utan för det är olika sorters växter i många färger.

Tog några bilder på väg ner från parkeringen idag.

 

This entry was posted in Giazza. Bookmark the permalink.

Leave a Reply