Val d´Illasi

Hade några ärenden ner till Poslätten idag, jag skall byta spishäll och ugn de är gamla och jag skall försöka få tag på nya nere i Bussolengo. Den enda vägen ner från byn går genom Val d´Illasi ner till Colognola ai Colli jag åker den minst några gånger i veckan, idag tog jag några bilder på vägen tillbaka.

Hela sträckan är tre mil genom ett tiotal byar från 50 meters höjd till ungefär 800 meter över havet.

Längst ner vid slätten är dalen flera kilometer bred med kanske 100 meter höga kullar på  sidorna. Vägen lutar uppåt hela vägen men inte speciellt brant och det är egentligen bara en skarp kurva på hela vägen upp. Området längst nere före Illasi ligger i Soave´s vindistriktet med de vita äppelcider liknande vinerna. Här nere odlas mycket frukt också mest Aprikoser Persikor och Oliver uppe på sluttningarna.

Men halvvägs upp smalnar dalen av och kullarna reser sig högre, norr om Illasi kommer man in i Valpolicella med de röda vinerna Corvina, Valpolicella, Ripasso och Amarone som mest kända namn. Vinskörden är över men här och där hänger det några druvor kvar. Här halva vägen upp odlas också körsbär som mognar redan i slutet av maj.

En bit längre upp i höjd med Tregnago är dalen bara några hundra meter bred och utrymmet för odlingar krymper men druvor och oliver växer längs sluttningarna. Här ligger också det sista vadstället för bilar högre upp är det ofta för mycket vatten.

En bit högre upp i höjd med Badia Calavena finns ingen platt mark kvar bäcken ringlar fram i botten på dalen och det finns bara plats för potatisland och grönsaker.

Längst upp nära min by stupar bergen ner på båda sidorna och det finns inte plats för vägen i dalen längre den ringlar upp på den östra sidan och kvar längst ner finns bara bäcken med 1200 meter höga berg på båda sidorna och med kor och får som betar på sluttningarna.

Dalen tar slut i byn och delar sig i två dalar Fraselle och Revolto som båda fortsätter upp på 2000 meter höjd eller mer.

Nu är det bara någon kilometer kvar hem. Den här dalen är fotogenisk precis som Lessinia 700 meter högre upp. Resan tar en halvtimme och det finns alltid något nytt att se, nya färger, ljuset från en annan vinkel eller bara något man missat tidigare.

Nu skall jag försöka få dit spisen också javisst ja så var det !

This entry was posted in Giazza, Italien and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply