Men vintern är inte långt borta

Bara 1500 meter högre upp är det vinter nu även med mina mått mätt. Regnet i förra veckan har lagt sig som ett tunt snötäcke på över 1300 meter. Här är det inte nord eller syd som avgör var snön kommer det är höjden över havet och ofta är snögränsen skarp och tydlig för ögat.

Väglaget är fortfarande bäst med kängor på fötterna men en och annan var ivrig att prova skidor. På spåren syntes också att några hade gått upp för skidbacken för att få ett första åk ner men det tar nog några veckor innan det är tillräckligt med snö för pistmaskinerna.

Men skidor är besvärligt här eftersom det lutar kraftigt överallt det är ofta betydligt bättre med snöskor, ciaspole, mina skall få följa med upp nästa gång om snön får ligga kvar.

Hittade några Gemsar som låg och solade i en brant slänt ner mot dalen de går gärna neråt på vintern där snön inte ligger lika djup.

På andra sidan dalen ser man hur tydlig snögränsen är över 1300 meter snö längre ner har det regnat.

Malgorna är tomma nu över vintern korna går långt ner i dalen och en del är nog redan stallade till nästa vår och får äta torrfoder till dess.

I motljus ser man stigarna som korna trampat upp de ser ut som terasser på kullarna. Korna går ogärna uppåt eller neråt de följer höjdkurvorna precis som jag gör, man kan lära sig mycket av en ko.

Prima Neve (första snön) heter restaurangen uppe på toppen av Monte Tomba ett passande namn idag. Så efter en dag uppe i Lessinia får jag väl hålla med, det är vinter nu i alla fall här uppe, alla vintertecken fanns på plats.

 

This entry was posted in Lessinia and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply