Julstämning i byn

Nu har vi fått snö i min by också, precis som i era byar, det kom 20 cm häromdagen. Uppe i Lessinia ligger det mer och backarna har öppnat för säsongen. När snöfallet bedarrat lite tog jag på mig en toppluva och hämtade spaden för att röja undan lite snö. Det gjorde många av mina grannar också några med snöspade men den vanligaste utrustningen är en bred sopborste och ett paraply. Man får undan mycket nysnö med en sopborste och det är enklare att hantera en borste än en skyffel när en hand är upptagen med paraplyt. Och paraply måste man ha annars kan håret bli blött.

Var ner till Verona på konsert i helgen lyssnade på Dvorak och Brahms och det låg faktiskt några centimeter snö där också. Det betyder inte att det blir kaos och en massa olyckor för här ställer man bilen om det snöar de flesta har sommardäck och väntar till snön smält och det oftast mindre än ett dygn. Visserligen har de flesta snökedjor i bakluckan för det är det lag på men få vet hur man monterar dem och få har någonsin tagit ut dem ur förpackningen.

Så trafiken blir gles och de som har vinterdäck kör sakta de har inte så många tillfällen att träna på halt väglag. Så på min 70 väg där det normalt rullar i 80 lusar sig trafiken fram i 30 nu i en ordnad rad. I stan går trafiken i promenadfart ofta på ettans växel så alla resor går långsamt.

På en trip till Mantua Outlet hittade jag denna fontän som har fått istappar i det kalla vädret. Mantua Outlet är föresten värd ett besök om du har vägarna förbi mer än 100 butiker och bra pris på märkeskläder av olika Italienska modeller den ligger precis vid avfarten Matua Est man ser den när man svänger av.

Butikernas lockpriser på mat inför jul handlar inte om julskinka utan om ett bra pris på Pandoro di Verona, här i stora drivor för 1,99 euro. Normalpriset är 3-4 euro, när jag bodde i Stockholm köpte jag en på Delibutiken på Hornsgatan för 120 kr en gång.

Snön ligger kvar och solen håller på att ta sig över bergskanten så jag sätter min nog en stund på balkongen nu och njuter av solvärmen.

This entry was posted in Giazza and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Julstämning i byn

  1. Björn says:

    Grattis till ettårsdagen av emigrationen!

  2. admin says:

    Tack för det ja nu har jag bott här i ett år.

  3. Mimmi says:

    Hej, har googlat och googlat och stötte nu på din blogg! Jag är på väg att flytta till italien till våren och söker nu efter kontakter som på något sätt kan hjälpa mig. De kontakter jag redan har bor i Drena, och jag planerar att bosätta mig någonstans rätt nära dem och nära sjön. Jag undrar om du har några tips till mig? På att hitta boende, jobb eller bara allmänna tips? Verkar helt fantastiskt där i norra italien! Tack på förhand!

  4. admin says:

    Skicka ett mail på leif@giazza.se

Leave a Reply