Temporale strömavbrott och sol

I går kväll drog ett ordentligt åskväder förbi strax söder om byn. Himlen var ljus som på dan när det blixtrade som mest regnet öste ner och åskan mullrade så det skallrade i fönsterluckorna. Jag stod länge och tittade i fönstret det är något alldeles speciellt med med en riktig temporale ett fantastiskt naturfenomen som är omöjligt att inte passa på att njuta av. Vid elva försvann strömmen och byn blev helt svart. Så jag stängde fönsterluckorna och gick i säng.

diesel

När jag vaknade på morgonen var det klarblått och solsken. Så jag gjorde frukost och satte mig på balkongen i solskenet. Utanför på gatan backade en lastbil fram med ett reservkraftsaggregat på flaket. Tre gubbar hoppade ut kopplade en grov kabel till byns eltorn en bit upp på gatan startade dieselmotorn och efter en halvtimme hade vi ström i byn igen.

byn

Efter frukost knallade jag ner till affären men väntade mig inget färskt bröd för ugnarna i bageriet bakom butiken går på el det hade vi ingen när de bakar kl 4 på morgonen. Men jag hade fel. De har ett eget litet elverk som visserligen bara räcker till en av tre ugnar men färskt bröd fanns det i alla fall så det räckte till mig också.

fors2

Gubbarna hoppade in i Enel bilen och åkte neråt i dalen igen felet är nog en bit längre ner på ledningsnätet. Vi var utan el i åtta timmar undrar om det dyker upp reservkraft i svenska byar lika snabbt. Bodde i en liten svensk by i Uppland på åttitalet vi hade massor av strömavbrott ibland flera dygn men det kom aldrig någon reservkraft på lastbil.

torn

Italien kan på ytan verka lite planlöst oorganiserat och det är det ibland också men ibland dyker det upp lösningar på de mest oväntade sätt om man bara har lite tålamod.

blom

Så livet i byn går vidare med reservkraft och färskt bröd till frukost det kan inte en temporale ändra på !

This entry was posted in Blandat, Giazza. Bookmark the permalink.

Leave a Reply