il conto per favore

I Sverige samlade jag ihop alla räkningar som kom under en månad i en hög och när det närmade sig den sista i månaden startade jag datorn en kväll och betalade allt via internet banken, en operation som tog tio minuter, så gör jag inte i Italien.

Inte för att det saknas internet bank här men saker och ting är inte standardiserade med ett sätt att betala allt på samma sätt via bank/postgiro som alltid fungerar på samma sätt i samma meny.

När jag öppnar min internet bank i min Italienska bank står det inte “betala räkningar” utan det finns en lång lista på olika typer av räkningar att betala alla på olika sätt. För två år sedan tänkte jag att det kan väl inte vara så svårt att lära sig och konsulterade all expertis i familjen för att hitta lösningar på internet banken för att klara allt, men jag fick ge upp.

Så nu betalar jag räkningar på enklaste sätt istället och långtifrån alla är via internet banken.

Några har jag löst via autogiro, motorvägar och elektricitet t ex men varje autogiro kräver ett avtalat besök på banken med massor av underskrifter. När jag öppnade kontot behövdes femtiotvå så kanske de tio som behövs för ett autogiro inte är så många.

Några betalar jag via internet banken t ex kommunala räkningar för fastighetsskatt sopor och vatten det är ganska enkelt för en metod fungerar för alla, ja alla utom skatten förstås den är ett kapitel för sig den måste jag åka ner till Municipio för att få hjälp med och det blir inte alltid rätt ändå.

Några går jag till Posta Italiana för att betala alltid trevliga besök med lite lagom kö alltid lite folk att prata med och en hel del stämplar men det fungerar alltid men inte alltid snabbt, men vem har bråttom.

Resten får jag åka och betala på ort och ställe, bilskatten åker jag till en agent i San Martino och betalar men det går att betala på tobaksaffärer och andra ställen också.

Bilförsäkringen åker jag och betalar en gång per år till försäkringsagenten i Legnano sex mil söderut med Check ! Det går att betala den via internet också men då får jag ta mig igenom alla meyern först sen skriva ut bekräftelsen på betalningen på papper skicka den via post och vänta ett par veckor på att märkena som måste sitta i vindrutan skall komma via posten, många felkällor !

Så det blir enklare och snabbare att ta bilen och åka och hälsa på min agent Paulo i Legnano,det är alltid trevliga besök och jag kan ställa lite frågor om försäkringsvillkoren och annat alltid värdefullt och han har inte bråttom!

När betalade ni en räkning med check senast och på ort och ställe ?

conto-corrente

 

This entry was posted in Italien and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply