Museo dell’Olio d’Oliva

Mellan Lazise och Bardolino vid Gardasjön ligger ett olivoljemuseum åtminståne enligt skyltarna vid vägen. Har åkt förbi där många gånger men aldrig tittat in men en av de dimmiga dagarna före jul var det dags det var nästan inget folk vid sjön och på gränsen till regn.

but

När man kommer in hamnar man i en butik, de har allt som går att göra av oliver och mycket annat också inkl lokala viner. När jag tittar mig förvånat omkring och frågar om det här är museet pekar han på en dörr och säger att det är ingången. Han öppnar en bom och släpper in oss, inget inträde. Museet är inte stort 5-6 rum med modern och antik utrustning för oljetillverkning. Två filmer om oljetillverkning och historia kan man sätta igång själv.

kvarn

Oliverna krossas först i en stor sten kvarn.

press

Olivpastan läggs i korgar och oljan pressas ur med hjälp av lite varmt vatten.

mask

Det finns maskiner i alla storlekar på museet.

cant

På vägen ut hamnar man i butiken igen och provsmakar disken är i ordning så naturligtvis köper man med lite olja med många nya kunskaper om vad som är viktigt att tänka på, hur oliverna skördats, vilken sort det är, när de skördats, hur de malts, och hur det pressats, hur de filtrerats allt påverkar smaken. Ett bra tillfälle att prova skillnaden mellan oktober och november skördade oliver och mycket annat.

prova

Åker ni förbi skall ni titta in en halvtimme. Nu skall jag åka till Verona och äta jullunch sen bär det av till Umbrien någon vecka.

This entry was posted in Italien, Lago di Garda. Bookmark the permalink.

Leave a Reply