Turist i Verona

Idag har jag varit turist i Verona och tagit lite bilder alla i detta inlägg är tagna idag. Vill lära mig lite mer om Verona och om stadens historia. Efter Rom är Verona den mest historiska staden i nuvarande Italien det finns lämningar från tretusen år tillbaka från Veronesi befolkningen före romarna från Romartid från Langobarder och alla senare folkslag som bott här eller som påverkat staden, det är många som varit här. Alla från Romarna och Pippin till Napoleon och Hitler har satt sina spår på olika sätt.

Ponte Pietra är staden äldsta bro första gången byggd före kristi födelse

Ponte Pietra stadens äldsta bro första gången byggd för mer än 2000 år sedan, senast raserad av Tyskarna 1945

Ponte La Scala vid Castelvecchio

Idag besökte jag Castelvecchio ett museum med statyer och tavlor från medeltid och senare. Det var familjen de la Scala som under medeltiden regerade över Verona, slott och bostad med egen bro över floden och med fantastiska konstskatter.

Castelvecchio

San Francesco

Bild från 1400 talet

Besökte två kyrkor också il Dome den största kyrkan i Verona med fantastiska fresker och  utsmyckningar från ett årtusende som alla ser ut att vara i nyskick färgstarkt och överväldigande det finns inget liknade i vårt land.

 

Il Duomo

Chiesa San Zeno är en imponerande kyrka egentligen två eftersom den första byggd på fyrahundra talet fått en till kyrka påbyggd en våning upp på tolvhundratalet egentlig två och en halv våningar. Båda fantastiskt vackra den äldre med takhöjd på kanske fyra fem meter pelare med två meters avstånd ger en känsla av hur man kunde bygga några hundra år efter kristi födelse. Den senare med samma storlek ungefär som domkyrkan i Uppsala men hundatals år äldre.

Chiesa San Zeno

Chiesa San Zeno nya delen

Chiesa San Zeno från 400 talet

Det är märkligt att det inte kommer mer folk från Sverige hit, Verona är en stad värd ett besök på samma sätt som Rom Venedig eller Firenze. Det kommer många turister från Asien och från många europeiska länder för att lära om historia och för att se Romeo och Juliettes balkong eller gravar eller för att besöka Arenan men inte många från Sverige.

Kloster i centrum

Gatorna är smala i Verona gatuplanen är från Romartiden

En bakgård vid Castelvecchio

Det var en liten jordbävning till idag 5,7 på skalan men det känns som jordbävningar har blivit lite vardagshändelser nu det skakar till lite ibland men det måste det få göra i ett land som ligger precis där två kontinentalsocklar möts och där alperna fortfarande är på väg uppåt. Vill man att marken skall vara stilla skall man leta upp ett ställe mitt på en kontinentalplatta, men då får man stå ut med vädret där också.

San Pietro

Varför kommer ni inte hit Svennar det här är en fantastiskt vacker och gammal stad med en spännande historia det är nog bara Rom som har mer att bjuda på, för städer utanför Italien räknar inte jag med !!!

This entry was posted in Verona. Bookmark the permalink.

2 Responses to Turist i Verona

  1. Mårten Bergström says:

    Utifrån dina beskrivningar och skildringar här på bloggen verkar de vara minst sagt behagligt att få “sparken” ;-)…

    Hur funkar det med allemansrätten i ditt område? Får man spatsera runt i Bergen hur som eller är det nationalpark?

    Simma lungt!
    Mårten

    • admin says:

      Det finns ingen allemansrätt här som i Sverige så privat mark är ofta inhägnad, men i nationalparker får man ströva omkring som man vill och till och med tälta om tältet bara är uppe när solen är nere.

Leave a Reply