Tre stagioni in un giorno

Här är det tre årstider nu på samma gång. I byn där jag vaknade i morse med solen lysande genom fönstret och tolv grader känns det som vår nu. Träden har fått löv det grönskar och blommar i alla möjliga färger och det kommer att bli ungefär tjugo grader mitt på dagen kanske lite mer i solen. Smultronen blommar nu och körsbären är stora som knappnålshuvuden de kommer att vara mogna om fem sex veckor nere på slätten.

Fragoline

På promenaden i morse låg en orm och solade sig precis bredvid stigen den behövde säkert all solvärme som fanns för att piggna till lite och få igång kroppen efter en kall vinter.

Serpente

Det är massor av vatten i forsen nu efter många dagars regn och i hela byn kan man höra bruset som ett naturligt och avkopplande bakgrundsljud. En del svampar börjar också dyka upp.

Uppe på berget ligger det fortfarande snö det kom ganska mycket härom natten när det regnade i byn men nattkylan 500 och mer höjdmeter upp lade ytterligare ett snötäcke över Lessinia. Jag kan se snön en bit upp på berget från min balkong och den lyser vit ända långt nere på Poslätten när det är klart väder.

Giazza sörerifrån

Där uppe i Lessinia är det fortfarande vinter, Marmottorna har inte tittat upp än och harar och kaniner gör massor av spår i den decimeterdjupa snön varje natt. Större djur som hjortar och bergsgetter söker sig ner på sluttningarna för att få värme och bete.

Nere i Verona dit jag tog mig för jag hade lite ärenden idag är det sommar nu med svenska mått mätt, vädret där duger alldeles utmärkt till en Svensk midsommar bättre än vi vanligtvis får om en och en halv månad. För mig är det som sommar men för en Italienare är det vår än, det behöver bli nästan trettio grader och lite mogen frukt på träden innan folk där ställer upp på att sommaren kommit.

Nu på eftermiddagen är det 24 grader i Verona och kortärmade skjortor har åkt fram men en och annan dunväst eller jacka klamrar sig fortfarande fast på sina ägare av gammal vana.

Så idag har jag haft tre årstider att välja mellan jag har en halvtimme upp till vintern och en halvtimme ner till sommaren. Sådana här skillnader är det året runt och det är höjdskillnaden som gör att klimatet varierar så mycket på en sträcka på bara några mil.

Sommartid när det är 35 grader i Verona som ligger 50 meter över havet, är det 28 uppe i byn som ligger 800 meter över havet och 22 eller lägre i Lessina på 1500 till 2300 meters höjd bara några kilometer från min balkong. Då är luften nere i Verona tung av fuktighet och himlen blir gråblå trots att det är klart väder, längre upp är det torrt och klart och himlen har samma färg som i Sverige.

Idag valde jag vår på dagen och sommar på kvällen, i morgon blir det nog sommar hela dagen men vår på kvällen sen kunde det vara skönt med en vinterdag igen kanske med lite bergsmat uppe i San Giorgio om de har öppet och om det går att ta sig dit med sommardäck eller sommarkängor !

This entry was posted in Giazza, Lessinia, Verona. Bookmark the permalink.

Leave a Reply