Koll på vädret

Ute öser regnet ner gatan ser ut som en fors och ingen är utomhus. Affären brukar stänga när det regnar för det kommer ändå ingen dit, bättre då att öppna när regnet upphör och folk börjar röra på sig igen.

Det går inte att tvätta kläder när det regnar eftersom det är svårt att få den torr. Torkar tvätt gör man utomhus här torktumlare är mycket ovanliga min säkring skulle förmodligen inte orka med en. I en tvättmaskin affär där det finns 50 tvättmaskiner att välja på finns det kanske 2 torktumlare, de behövs inte här för det mesta. Lite lätt tvätt går att torka med luftvärmepumpen på dryläge inomhus men jeans lakan och annat får vänta till solen skiner igen.

Det har varit ovanligt kallt de senaste veckorna och regnat mycket. Det behövdes visserligen men nu kan det vara bra, forsen har gått från bara en rännil till en riktig fors. Normalt är det alltid vatten i forsen förbi byn men inte så långt. Vattnet rinner ner i marken som mest består av stora runda stenar och grus säkert ett flera meter tjockt lager. Ibland kommer vattnet upp en bit längre ner för att försvinna ner i underjorden igen efter en sträcka så forsen är väl underjordisk långa stäckor, någonstans måste vattnet vara.

Eftersom det oftast inte är vatten i forsen har man inte kostat på att bygga broar över forsen längre ner i dalen, sista bron är i Badia Calavena och en i Tregnago några mil ner, resten av överfarterna har man ordnat genom att skrapa bort stenarna och asfaltera ett “vadställe”. Jag brukar använda ett vadställe i Tregnago och ett i Illasi men det finns många fler.

Det fungerar bra ända till vattnet kommer då måste vägen stängas av ett tag ofta en vecka och alla får åka runt ner eller upp till närmaste bro. När vattnet försvinner kommer en Catepiller och ordnar till vadstället igen.

Bara några kilometer nedströms byn är forsen normalt torr och det är sällsynt att vattnet rinner hela vägen ner till Poslätten 3 mil ner, det har jag sett bara någon gång på fyra år, och då måste alla vadställen stängas.

Så här ser vädret ut just nu morgonen den 24 april enligt väderstationen nere på Osterian:

Today’s Highs/Lows Giazza,Italy

     

     

     

Så här såg vädret ut senaste veckan i byn enligt den väderstation som sitter nere på Osterian 150 meter härifrån.

High TemperatureLow Temperature 15.7 C-1.4 C

     

     

     

High HumidityLow Humidity 98 %38 %
High DewpointLow Dewpoint 10.0 C-7.4 C
High Wind Speed 35  km/h
High BarometerLow Barometer 1013.5  mb993.6  mb
Rain Total 95.96  mm
High Rain Rate 51.00  mm/h
Low Wind Chill -4.3 C
High Heat Index 15.7 C

Så här ser prognosen ut enligt en vädertjänst som har ovanlig bra koll den enda jag hittat som går att lita på !

22-23 grader i helgen låter skönt !

Previsione T min T max Vento Probabilità di Precipitazioni
Martedì 24 Pioggia 6 12 WSW 16 km/h
80% 
Mercoledì 25 Poco nuvoloso 4 15 SSW 11 km/h
 20%
Giovedì 26 Poco nuvoloso 5 17 SSW 6 km/h
 10%
Venerdì 27 Sereno 7 21 WSW 8 km/h
 5%
Sabato 28 Sereno 10 23 SE 6 km/h
 5%
Domenica 29 Nubi sparse 12 22 ESE 13 km/h
 20%
This entry was posted in Giazza. Bookmark the permalink.

2 Responses to Koll på vädret

  1. Linus says:

    Tufft läge

Leave a Reply