Byns invånare

Har varit nere i Verona några dagar för att skaffa lite rör och annat till min pelletskamin jag fick installerad för ett par veckor sedan. Eftersom jag har punktvärme i alla rum blir temperaturen ojämn det kan skilja tio grader mellan rummen på vintern. Till nästa vinter skall jag försöka lyfta värmen från köket upp i huset med fläkthjälp få se om det fungerar.

Det är varmt nere i Verona nu 28- 30 grader på eftermiddagarna och de första körsbären och jordgubbarna på odlingarna runt stan har mognat och finns till försäljning längs vägarna. Fem euro per kg körsbär och knappt fyra euro per liter jordgubbar kostar de första.

Uppe i byn är det fem grader svalare men det kändes ändå för varmt att klättra uppför slänten till Lessinia. De två vargarna som traskat hit från Slovenien har etablerat ett revir uppe på högplatån och blivit fotograferade på avstånd, de går att hitta eftersom den ena av dem fick en GPS i Slovenien som fortfarande fungerar.

Det finns gott om vilt som säkert passar Varg både Gems Murmeldjur Rådjur Hare Kanin och smågnagare kommer säkert att räcka för att föda en kull vi får se om de får vara i fred så länge. Precis som i Sverige finns ett läger för och ett emot att vargen kommer tillbaka.

Så det blev en promenad runt byn istället för att se vilka innevånare som finns i byn och i omgivningarn. Letar man lite så hittar man många:

Karaktärsfågeln nummer ett inne i byn är Hussvalan, de häckar under takutsprången och jagar insekter tätt över hustaken skulle tro att det finns kanske tio par (eller är det backsvala som färgerna stämmer bättre med, men beteendet är hussvalans).

Kanske en rödhake ?

Detta skulle kunna vara en Rödhake men jag är inte säker. En annan fågel som jag ser ibland men som har ett helt annat beteende än i Sverige är Kråkor. Här är de skygga skogsfåglar som är svåra att komma nära och jag har inte lyckats fotografera dem än.

Sädesärla ser jag ibland med de häckar säker en bit utanför byn.

Sädesärla ?

Göken hör jag ofta och en bit utanför byn hittade jag denna i en trädtopp.

Alla fågelbilderna är tagna med 800 mm och dessutom lite digital förstoring så skärpan är inte den bästa.

Lama djuren går i en egen hage strax utanför byn och får släppa till lite ull och ibland bära vandrarnas packning eller till och med hela vandraren.

Höns och kalkoner både i byn och utanför.

De här tre fick jag se på deras första ute vistelse, det går inte att ta miste på att de tycker det är kul. Jag såg dem ledas mot hagen väntade en stund och fick de första bilderna på dem utomhus.

En svart och en vit i samma kull men jag lyckades inte få med båda på samma bild.

Ett antal halvtama katter finns i byn.

Målad på ett av husen i byn en Cerve, kronhjort.

This entry was posted in Giazza. Bookmark the permalink.

Leave a Reply