Vinkulturen är lokal

Eftersom jag har mitt boställe i Italien precis på gränsen mellan två regioner och dessutom precis på gränsen mellan två DOC dessutom två av de mest kända i Italien Valpolicella och Soave och vinkultur är lokal i det här landet är det också mina favoriter. Bara några mil bort ligger ytterligare två distrikt Bardolino och Custoza.

Sitt matvin köper Italienarna på Cantinan (vinfabrikens butik) här, i dunkar som man tar med till tankstället. Det ser ut som en liten bensinstation fast inomhus med upp till 8 slangar som är anslutna till stora sisterner på fabriken och med räkneverk för liter och euro. Det finns naturligtvis samma vin och många andra på flaska också det köper man i kartonger om 6 flaskor. Men det mesta av vinskörden hamnar aldrig i flaskor och det mesta av skörden transporteras bara några få mil.

Så här fungerar det i Italien få innevånare i ett vindistrikt tycker att det finns bättre viner i andra delar av landet och därför blomstrar vinindustrin i alla delar där det går att odla druvor. Enrico min Italienska bror berättade häromdagen när vi pratade viner (för det gör man ofta här) att han provat ett vin från Toscana som var helt OK med tanke på att Toscana ligger ganska långt bort. Men vinet från Frankrike han köpte för några år sedan fick han hälla ut det var helt odrickbart.

Jag tror att denna lokala vinkultur beror på att man helt enkelt vant sig vid att vin skall smaka på det sätt som vinerna som produceras i närheten gör det har blivit normen. Alla andra viner smakar annorlunda och är därmed inte lika bra när de blir jämföra med vinet från hemmagårdarna.

Inom några mils radie från här produceras många viner:

Från Valpolicella som bara producerar röda viner:

– Amarone som är ett mycket fylligt rött vin gjort på torkade druvor från Valpolicella, har inslag av portvin.

– Ripasso ett kraftigt rött matvin från Valpolicella som får två jäsningar den sista med resterna från Amaronetillverkningen..

– Valpolicella Superiore ett av Italiens bästa röda matviner (tycker alla som bor häromkring).

– Corvina som är ett rött enklare men fortfarande mycket bra bordsvin gjort i huvudsak på druvan Corvina, Rondinella och Molinara för övrigt samma som alla Valpolicella vinerna görs av.

Från Bardolino:

– Rött bardolino Classico som är ett lätt rött vin gjort på samma druvor som Valpolicella men med annan jordmån i närheten av Gardasjön tre mil västerut härifrån.

– Bardolino Rosato ett lätt rosévin som är gott kylskåpskallt.

Vita viner från två distrikt:

-Soave som är ett mycket lätt lite ciderliknande vitt vin. Byn Soave är också sevärd den ligger vackert på sluttningarna till de första kullarna som leder mot Dolomiterna nere vid landsvägen mellan Verona och Vicenza.

– Custoza som gör kraftigare lite gulare mycket bra viner. Distriktet ligger söder om Garda sjön några mil bort. Min favorit bland de vita.

– Moserande viner från Trento som ligger ca 8 mil norrut i Trentino Alto Adige och är Italiens stora centrum för vino frizzante.

Sparade det bästa till sist:

– Ett mycket speciellt sött rött vin från Valpolicella som heter Recioto della Valpolicella. Ett kraftigt vin som påminner om Portvin, drick det efter maten som likör rumstempererat eller till efterrätten. Detta är inget vanligt vin i Sverige men smaka det och ni kommer att åka dit direkt. Min absoluta favorit.

Preferito Recioto.



This entry was posted in Mat och dryck, Mina egna favoriter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply